Juridische Zaken8 jul '11 15:32

Vijftien jaar voor snelkookpanmoord

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De 55-jarige Mehmet Y. krijgt vijftien jaar gevangenisstraf wegens het vermoorden van zijn jongere broer Ali in 1997. De rechtbank acht ook bewezen dat hij daarna het lijk in stukken heeft gesneden. Y. werd vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw Meral, waarvoor hij ook was aangeklaagd.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Y. eerder wel voor beide moorden, toen kreeg hij tot 20 jaar cel.
Het Openbaar Ministerie had zowel voor de rechtbank als voor het hof een levenslange gevangenisstraf geëist.
Snelkookpanmoord
De moord op Ali is bekend geworden als de 'snelkookpanmoord', omdat hij het hoofd van zijn broer in een snelkookpan zou hebben uitgekookt. Of dit ook echt is gebeurd, liet het hof in het midden, omdat het voor het bewijs van de moord niet relevant is.
Delen van het lijk van Ali werden enkele dagen na de moord op verschillende plekken langs de A15 gevonden.
Ex Meral
Pas in 2005 kon worden vastgesteld dat de lichaamsdelen van Ali waren. In 2004 arresteerde de politie Mehmet Y., nadat zijn ex Meral in 2002 van de aardbodem was verdwenen. Er waren sterke aanwijzingen dat Y. zijn vrouw zou hebben gewurgd.
Van Meral is nooit enig spoor gevonden.
Oordeel rechtbank
Volgens het hof heeft Y. een "volstrekt gebrek aan respect voor het leven van een medemens'' getoond en is hij "als een slager'' te werk gegaan.
Cassatie
Mehmet Y. legt zich niet bij de veroordeling door het hof neer, zeiden zijn advocaten Jacques Taekema en Natacha Harlequin vrijdag. Zij zullen beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen