Juridische Zaken28 nov '12 16:37

Nederlands recht in wereldtop

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft het rechtssysteem goed op orde. Nederland hoort zelfs bij de besten als het gaat om twee aspecten van het recht: een transparante regering en het civiele of burgerlijk recht.

Dat blijkt uit een jaarlijks rapport dat de non-profit organisatie The World Justice Project (WJP) woensdag heeft gepubliceerd. De organisatie heeft voor het onderzoek 97.000 leken en ruim 2500 experts uit 97 landen geïnterviewd. Het is de derde keer dat de organisatie het jaarlijkse rapport heeft gemaakt.

Goed op orde
Vergeleken met de rest van West-Europa en Noord-Amerika is het rechtssysteem hier goed op orde. Over het geheel genomen doen de Scandinavische landen het iets beter. Volgens een woordvoerster is het verschil wel ‘erg minimaal'. Na Scandinavië volgen Nederland, Oostenrijk en Duitsland.

Rechtvaardig leven
Het is zo 'rechtvaardig' leven in Nederland, omdat de wetten transparant en efficiënt zijn, stellen de auteurs. Iedereen kan naar de rechtbank stappen als hij dat wil, waar niet-corrupte rechters vonnissen vellen. De toegang tot juridische hulp is bovendien erg goed geregeld. Nederland hoort op dit vlak tot ‘een van de besten van de wereld', aldus de woordvoerster.

De onderzoekers beoordeelden acht aspecten van het Nederlands recht.

Gerelateerde artikelen