Juridische Zaken8 mei '12 16:37Aangepast op 8 mei '12 19:22

Raad van State schaft pleitnota’s af

Auteur: Ronald Olsthoorn

U hoeft bij de Raad van State niet meer aan te komen met pleitnota’s van dertig kantjes. Voortaan moeten rechtzoekenden in vijf minuten hun verhaal doen.

Jaap Polak, voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak bij de Raad, zegt in BNR Juridische Zaken dat deze maatregel ervoor moet zorgen dat de beschikbare tijd voor een zitting zo efficiënt mogelijk wordt aangewend. “Wij bestuderen het dossier van tevoren terdege waarin alle argumenten op dat moment – als het goed is - al eens een keer zijn gewisseld. Dat betekent dat het voor ons mogelijk moet zijn om op de zitting op een meer interactieve manier te werk te gaan.”

Stuwmeer
En dus zal het straks in de praktijk zo zijn dat partijen aan het begin van de zitting hun zaak in vijf minuten dienen neer te zitten waarna de rechters door “direct vragen te stellen de geschilpunten verduidelijken”. Is deze verandering ingegeven om het hoofd te bieden aan het stuwmeer aan zaken die bij de bestuursrechter worden aangebracht?

Polak houdt niet zo van het woord ‘stuwmeer’, maar ja, er moet nu eenmaal een zekere productie worden gedraaid om de jaarlijks 15.000 zaken te verwerken: “Een paar duizend wordt ook echt ter zitting behandeld waarvoor driekwartier is ingeruimd. Het is zonde als die tijd op gaat aan een herhaling van zetten.”

Verder in Juridische Zaken:


BNR Juridische Zaken wordt dinsdagavond om 20:00 uur uitgezonden. Daarna is het programma terug te luisteren via bnr.nl/juridischezakenDeel dit artikel

Gerelateerde artikelen