Juridische Zaken9 mei '11 17:07Aangepast op 10 mei '11 21:56

Berlusconi: justitie de kanker van de democratie

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag fel uitgehaald naar justitie in Milaan. Hij noemde de aanklagers en rechters van de rechtbank "de kanker van de democratie''.

Berlusconi verscheen op een zitting over het corruptieproces dat tegen hem loopt. De 74-jarige regeringschef zou een Britse advocaat 600.000 dollar (423.000 euro) hebben gegeven om een valse verklaring af te leggen. De Brit David Mills had in zijn verklaring bepaalde dingen verzwegen die Berlusconi strafbaar zouden maken. Het ging om het opzetten van buitenlandse vennootschappen, zodat Berlusconi's bedrijven belasting konden ontwijken.
Rechtszaak
Voor de rechtbank in Milaan zei Berlusconi maandag dat justitie de afgelopen jaren tal van zaken tegen hem had aangespannen met het doel hem uit de politiek te krijgen. Die zaken waren ongegrond, aldus de premier. Volgens Berlusconi zijn de medewerkers van de justitie in Milaan "politiek geïnspireerde linksdenkenden die op mijn val uit zijn''. Hij zei dat hij bij het parlement zal pleiten voor een onderzoek naar de ethiek binnen het justitiële apparaat.
Weinig te verliezens
De premier heeft van het proces weinig te vrezen. De Italiaanse Senaat neemt binnenkort een wetsvoorstel aan, waardoor de zaak verjaart. Tegen Berlusconi lopen nog andere processen wegens corruptie en een proces over seks met een minderjarige prostituee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen