Juridische Zaken20 sep '11 18:35Aangepast op 22 sep '11 10:14

Jungle bij Grieks faillissement

Auteur: Ronald Olsthoorn

Het wordt een juridische jungle als Griekenland failliet gaat. Dat stellen twee hoogleraren in de rechtsgeleerdheid dinsdagavond in BNR Juridische Zaken.

Economen hebben hun mond vol van een dreigend Grieks faillissement, maar hoe ziet dat eruit?

"Geen idee", zegt hoogleraar internationaal insolventierecht Ben Wessels. "Er is namelijk op het gebied van 'sovereign debt' (staatsschulden, red.) geen enkel verdrag, absoluut niets. Meneer, het is een jungle."

Worst Greek scenario
Wessels verkent in BNR Juridische Zaken een scenario waarin het faillissement van Griekenland wordt aangevraagd. Dat kan in ieder geval niet vanuit Nederland, omdat de Hoge Raad in 1990 al eens heeft uitgemaakt dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is het faillissement uit te spreken van een vreemde mogendheid.

Destijds was het journalist Willem Oltmans die om het bankroet van Suriname verzocht.

In default
Wel, zo is uit de geschiedenis al talloze malen gebleken, kan een land 'in default' gaan. In zo'n geval kan een land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en wordt de schuldenberg 'geherstructeerd'.

Voordat het bij Griekenland zover is, moet er eerst nog eens een serieuze poging worden ondernomen om de bezittingen van Griekenland te gelde te maken, vindt Wessels.

Daarvoor ziet hij een bijzondere rol weggelegd voor het IMF: "Net als in het bedrijfsleven, in de rol van een 'Chief Restructuring Officer' die alle bevoegdheden krijgt om belastingen te innen of serieuze privatiseringsoperaties uit te voeren."

BNR Juridische Zaken is iedere dinsdagavond te beluisteren; vanaf 20.00 uur op BNR.

Te gast op dinsdag 20 september: hoogleraar Europees recht Stefaan van den Bogaert en hoogleraar internationaal insolventierecht Ben Wessels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen