Juridische Zaken25 mrt '11 16:37

Eis: 3 jaar celstraf voor Grijpink

Auteur: Edme Koorstra

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar heeft vrijdag besloten de strafeis tegen voormalig TCA-baas Dick Grijpink (61) met een half jaar te verlagen naar drie jaar celstraf.

Grijpink hoorde donderdag 3,5 jaar celstraf tegen zich eisen wegens grootschalige hennepteelt en -handel, diefstal van elektriciteit, het deelnemen en leiding geven aan een criminele organisatie en het witwassen van bijna 400.000 euro.
Kortere peiode lidmaatschap criminele organisatie
Het OM besloot vrijdag de periode te verkorten waarin Grijpink het lidmaatschap van de criminele organisatie ten laste wordt gelegd. Als startdatum hiervoor geldt nu 24 januari 2008, de datum waarop in een door Grijpink gehuurd pand in Uithoorn een hennepkwekerij operationeel werd. Dat is anderhalf jaar later dan de datum die het OM tot nu toe hanteerde.
Hennepteelt
De organisatie waartoe Grijpink volgens het OM behoorde en waarin hij een van de hoofdfiguren zou zijn geweest, zou jarenlang op grote schaal hennep hebben geteeld. Uit voorlopige berekeningen is volgens justitie gebleken dat daar minimaal 7,5 miljoen euro mee is verdiend.
In de zaak staan in totaal 24 verdachten terecht. Tegen het vermeende kopstuk van de organisatie werd maandag vijf jaar cel geëist. De rechtbank doet in alle zaken op 27 april uitspraak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen