Juridische Zaken11 mei '11 14:14

Justitie plukt 55 miljoen van criminelen

Auteur: Edme Koorstra

Criminelen zijn vorig jaar 55 miljoen euro kwijtgeraakt aan justitie. Uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie, dat vandaag is verschenen, blijkt dat justitie voor 34 miljoen euro aan crimineel geld heeft 'geplukt' en voor 21 miljoen euro verbeurd heeft verklaard. Eind 2009 stond de teller op totaal 50 miljoen euro, aldus het OM.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het streven is om vanaf 2018 jaarlijks 100 miljoen euro weg te halen bij misdadigers. "Door crimineel vermogen af te nemen wordt recht gedaan aan het idee dat misdaad niet mag lonen'', meldt het OM. Om dit te bereiken moet vanaf 2013 jaarlijks 20 miljoen euro méér van criminelen worden afgepakt. Bij de bedragen die zijn ontnomen, zijn niet de schadevergoedingen en boetes van bijvoorbeeld de Belastingdienst meegeteld.
Geld gebruikt voor meer opsporing
Het geld dat het OM van criminelen afpakt, wordt gebruikt om mensen aan te stellen die nog meer misdaadgeld gaan opsporen. Het gaat dan om onder anderen vermogenstraceerders, financieel specialisten en speciale 'afneemteams' op de regionale afdelingen van het OM.
'Klein deel'
Justitie is zich ervan bewust dat de afgenomen bedragen maar een klein deel van de totale hoeveelheid misdaadgeld vormen. Volgens onderzoek van de korpschefs van politie waarvan de resultaten in januari bekend werden gemaakt, gaat er in het criminele milieu circa 15 miljard om. Dat geld zit onder meer in onroerend goed, boten en auto’s.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen