Mediazaken7 apr '16 16:32

8 april | Panama Papers, #uitpersgroep en journalistieke reflectie

Auteur: Andre van Arnhem

Elke dag zijn er nieuwe onthullingen in de Panama Papers. Wij praten met de journalisten erachter.

Foto: Binh Tran
Foto: Binh Tran

De documenten die we nu kennen als de Panama Papers werden al ruim tien maanden geleden gelekt. Sinds deze week leveren ze wereldwijd de ene na de andere onthulling op. In Nederland worden die onthullingen uitgeserveerd door Trouw en het Financieele Dagblad. Twee van de mensen die daarachter zitten zijn bij ons in de studio: Jan Kleinnijenhuis, economieredacteur van Trouw, en Siem Eikelenboom, onderzoeksjournalist van het FD.

#uitpersgroep
Per 1 april heeft De Persgroep de tarieven voor freelance journalisten en fotografen met maar liefst veertig procent verlaagd. Dat gaat te ver, vindt de NVJ, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. Dus komen er acties onder het motto: 'Journalistiek heeft een prijs! Geen #uitpergroep'. Rosa Garcia Lopez van de NVJ licht toe.

Journalistieke reflectie
Journalisten houden niet van reflectie. Dat stelt Timon Ramaker, docent aan de academie Journalistiek & Communicatie van de Christelijke Hogeschool Ede. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek was geprikkeld, want hij krijgt nu een promotiebeurs.

BNR Mediazaken, iedere donderdag live om 19:00 uur op BNR.

Gerelateerde artikelen