Mediazaken30 okt '11 08:54

Beste tabletgebruiker: je bent slim

Auteur: Maurice Driessens

De gemiddelde tabletgebruiker is goed opgeleid, heeft werk en verdient een aardige boterham... En gebruikt het ding voor nieuws.

Dat stellen althans het Amerikaanse Pew Research Center's Project For Excellence in Journalism en The Economist Group in een dit weekend gepresenteerd onderzoek.

Aantallen gebruikers
Op dit moment gebruikt 11 procent van de Amerikanen een tablet-apparaat: een slordige 34 miljoen personen dus. En alle vermoedens over de marktdominantie van Apple's iPad blijken te kloppen, want maar liefst 81 procent van alle tabletgebruikers bezit een iPad.

Van die totale tabletgroep gebruikt 77 procent 'm dagelijks, en 46 procent van de tabletgebruikers valt in de (commercieel interessante) doelgroep van 30 tot 49 jaar. En wat nog het meest opvallend is: die groep wil nieuws. Véél nieuws.

Men wil nieuws...
Onderzoeksbureau Pew ondervroeg iedere dag 1200 tabletgebruikers, een representatieve groep. Van die groep bleek 53 procent iedere dag nieuws op de tablet te bekijken, in een tijdsduur van gemiddeld 90 minutenper dag.

Dat percentage gaat gelijk op met het lezen van mail, want dat wordt gedaan door 54 procent van alle tabletgebruikers.

...en dan niet alleen sensatie
Het gaat bij het consumeren van nieuws niet alleen om de hot topics. Voor de meeste gebruikers is al het nieuws relevant.

Zo leest 42 procent van de Pew-onderzoeksgroep ook achtergrondverhalen. Van die mensen deelt 16 procent interessante content ook meteen met anderen, via de beschikbare social media. Ruim éénderde van de gebruikers heeft via de tablet ook andere media ontdekt die men eerder nog niet gebruikte.

App of een browser?
Ook opvallend: maar 21 procent van de tabletgebruikers gebruikt een specifieke app om het nieuws te bekijken. Daar staat een groep van 40 procent tegenover die via de browser naar een nieuwssite gaat. Ongeveer 31 procent gebruikt zowel apps als de browser gelijk.

En wie zijn die mensen dan?
De meeste gebruikers zijn tussen de 30 en 50 jaar, iets meer dan twintig procent is tussen de 18 en 29 jaar en bijna éénderde is ouder dan 50.

Iets meer dan de helft, 51 procent van de ondervraagden, is in ieder geval HBO of hoger afgestudeerd en 53 procent zit op een jaarinkomen van 50.000 euro of hoger. Meer dan zestig procent werkt daar fulltime voor.

Lees je dit artikel op een tablet? Dan ben je dus in goed gezelschap.

Gerelateerde artikelen