Mediazaken19 jul '11 07:21Aangepast op 19 jul '11 09:34

Gehackte Sun: Rupert Murdoch dood

Auteur: Edme Koorstra

Het mediaschandaal in Engeland houdt de gemoederen nog flink bezig, zeker na de nieuwste feiten: de site van The Sun is gehackt en de dood van een klokkenluider.

De website van de Britse krant The Sun vermeldde in de nacht van maandag op dinsdag korte tijd het overlijden van mediamagnaat Rupert Murdoch. Hackers hadden het nepbericht op de website van de krant gezet. Even later lag de site helemaal plat.
Lulz Security
De hackersgroep 'Lulz Security' had eerder ingebroken in de systemen van Sony, inlichtingendienst CIA en Fox TV, dat net als The Sun behoort tot Murdochs media-imperium News Corp.
Klokkenluider
Ondertussen wordt er ook druk gespeculeerd over de dood van klokkenluider Sean Hoare. Hij was verslaggever bij News of the World toen Andy Coulson, voormalig woordvoerder van de premier, hoofdredacteur was. Volgens Hoare wist Coulson van de afluisterpraktijken. Voer genoeg voor nieuwe geruchten.
BNR's Meindert Schut praat erover met Henk van Klaveren van de LiberalDemocrats in Londen.
Luister naar het gesprek via de knop rechts.
Onder vuur
Murdoch ligt zwaar onder vuur sinds bekend werd dat zijn krant News of the World op grote schaal mensen afluisterde. Journalisten luisterden niet alleen de telefoons van prominenten af, maar ook die van gewone burgers. Zo kraakten journalisten de voicemails van nabestaanden van omgekomen militairen en van een 13-jarig vermist meisje, dat werd vermoord.
Opgeheven
Toen de schaal van de misstanden publiekelijk bekend werd, besloot Murdoch deze maand News of the World direct te sluiten om verdere schade te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen