Mediazaken30 nov '12 09:18Aangepast op 30 nov '12 13:35

Samenvattingen eredivisie niet automatisch bij FOX

Auteur: Pieter van den Akker

De samenvattingen van de eredivisie komen niet automatisch bij Fox terecht. Ook de NOS en andere partijen kunnen bieden op de rechten. Dat zegt Alex Tielbeke van de Eredivisie CV op BNR.

Eerder op de dag werd bekend dat het Amerikaanse tv-netwerk Fox definitief een meerderheidsbelang mag nemen in Eredivisie Live. Daarmee heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingestemd.

Tielbeke reageert op BNR op de overname: "Eredivisie Live blijft als zender volledig de zender zijn die 'ie nu is. Fox International Channels heeft een belang genomen van 51 procent omdat ze vinden dat die zender succesvol is. De toekomst van die zender was al prima, maar ziet er met deze overname nog beter uit. Dus aan Eredivisie Live zal niet veel veranderen, anders dan wat we gaan proberen om de zender zelfs sterker en beter te maken. Dus dat is positief nieuws naar mijn mening."

Meerdere opties
Het uitzenden van de samenvattingen op een open netkanaal is één van de opties, zegt Tielbeke. "Die gaan we leggen naast de andere opties die we al kennen. Daarna pas gaan we de keuze maken.”

Tielbeke is niet bang dat kijkers de nieuwe zender niet weten te vinden. “Eredivisie is een zender achter de decoder die inmiddels kans heeft gezien zeer bekend te worden en met ruim 650 duizend abonnees ook succesvol is. De open netzender waarover wordt nagedacht zal een zender worden in het open netterrein. Dus daar maken we ons niet angstig over.”

KNVB is blij
Ook de KNVB ziet de goedkeuring van de plannen van tv-netwerk Fox een positieve ontwikkeling voor de eredivisie. "Het is goed is dat er nu duidelijkheid is. De KNVB is blij voor de Eredivisie CV dat de plannen nu echt verder vormgegeven kunnen worden. Zoals de bond al in de zomer aangaf, past deze ontwikkeling bij het ondernemerschap dat ECV/EMM 4 jaar geleden is gestart en is die goed voor het voetbal in brede zin. Enerzijds wordt de zender verder geprofessionaliseerd, anderzijds is het in financieel opzicht goed voor de clubs.''

Bottleneck
Wilfred Genee is presentator van Voetbal International en van onze eigen The Friday Move. Hij weet zo net nog niet of een nieuwe sportzender een kans maakt in Nederland: "Als die zender gelijk met heel veel nieuw materiaal gaat komen dat indruk maakt, dan zou het best kunnen zijn dat Nederland het snel oppakt. Alleen we hebben in het verleden gemerkt dat de Nederlander van nature huiverig is als het gaat om nieuwe zenders, erg gehecht aan wat 'ie kent. Dat zal misschien wel de grootste bottleneck worden."

Gerelateerde artikelen