Mediazaken24 apr '12 21:07

Murdoch besprak plannen met premier

Auteur: Karin Backx

Mediamagnaat James Murdoch besprak zijn plannen om een meerderheidsbelang te krijgen in het Britse mediabedrijf BSkyB met premier David Cameron.

Dat deed hij tijdens een etentje op 23 december 2010. Dat zei Murdoch dinsdag tegen een commissie die op last van diezelfde Cameron onderzoekt hoe de Britse pers opereert.

Volgens Lia van Bekhoven, correspondent in Groot-Brittanië, is de conclusie van de advocaat die hem verhoorde "dat Murdoch junior of een heel slecht geheugen had, of de relevante emails niet gezien had en een hele slechte bedrijfsleider was."

Rode oortjes
"Murdoch junior weerlegde dit natuurlijk. Vooral de polici hebben hier met rode oortjes naar zitten luisteren. Ik kan me voorstellen dat het Britse kabinet, met premier Cameron vooraan zat te kijken met klamme handen",  stelt Van Bekhoven.

"Er is nogal wat boven tafel gekomen. We weten bijvoorbeeld dat Murdoch het Britse tv-bedrijf BSkyB wilde overnemen en hoe ze druk uitoefenden op premier Cameron. Die stonden namelijk heel sympathiek tegenover zo'n overname."

Wraak van de Murdochs
"De grote vraag is natuurlijk: waarom?", vervolgt Van Bekhoven. "In ruil voor de "goede bests" die Cameron kreeg van de Murdoch-kranten bij de verkiezingen van twee jaar geleden misschien? Dat soort zaken liggen ontzettend gevoelig. Dat het nú naar buiten komt, zou wel eens de wraak van de Murdochs kunnen zijn."

De premier ontkende vorig jaar in het parlement dat er "een ongepaste conversatie'' had plaatsgevonden tijdens het diner.

Verontwaardiging
Premier Cameron en vicepremier Nick Clegg keerden zich vorig jaar juli tegen de plannen van het bedrijf van Murdochs vader om 61 procent van de aandelen van BSkyB te kopen.

Murdoch seniors bedrijf News Corp bood 12 miljard dollar (9,12 miljard euro) voor een meerderheidsbelang in BSkyB, maar trok dat bod in nadat er verontwaardiging over was ontstaan.

Voicemails
Vader en zoon Murdoch kwamen in opspraak omdat hun krant News of the World illegaal voicemails zou hebben afgeluisterd. Murdoch junior ontkende dinsdag dat hij dat wist.

Hij ontkende eerder ook tegenover een parlementaire commissie meer te weten van het afluisteren. De 39-jarige Murdoch stond sinds 2007 aan het hoofd van mediabedrijf News International.

Illegaal afluisteren
Dat gaf onder meer de krant News of the World uit. Die kwam in opspraak vanwege het illegaal afluisteren van voicemails en werd daarom vorig jaar zomer opgeheven.

In februari vertrok Murdoch bij News International. Hij ging aan de slag bij moederbedrijf News Corp. Zoon Murdoch zei dinsdag verder dat hij de huidige premier in totaal 12 keer had ontmoet voordat zijn conservatieve partij in de regering terechtkwam.

Murdoch senior
Hij ontkende dat de krant The Sun, ook onderdeel van News International, de conservatieven had gesteund om de aandelen in BSkyB te kunnen kopen. Murdoch senior moet woensdag en donderdag getuigen voor de commissieleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen