Mediazaken2 jan '13 17:44Aangepast op 9 jan '13 00:32

'Breuk powerkoppel leidt tot imagoschade'

Auteur: Anne-Greet Haars

De breuk tussen Rafael en Sylvie van der Vaart: het is het gesprek van de dag. In Duitsland, Nederland, Spanje en Engeland staan de bladen vol over het gestrande huwelijk.

Sylvie van der Vaart en Sabia Boulahrouz woensdag in Hamburg
Sylvie van der Vaart en Sabia Boulahrouz woensdag in Hamburg

Natuurlijk rijst bij veel mensen dezelfde vraag: moeten we het er wel over hebben? Duitsland-correspondent Derk Marseille vindt van wel en ook Freek Staps, plaatsvervangend chef economie van NRC Handelsblad, is het met hem eens: "Als we het gaan hebben over een voetballer die zijn vrouw slaat: nee, daar hoeven we het niet over te hebben. Maar het powerkoppel van Duitsland met een grote economische macht, dat uit elkaar gaat en wat dat betekent voor de mediawereld? Ja zeker, dat is interesssant."

Veel geld
"Zij is één van de bekendste presentatrices van Duitsland en hij is een bekende voetballer; daarmee verenig je twee werelden waar tegenwoordig veel geld in omgaat", legt Marseille uit. "In Duitsland kan je niet langs de tijdschriften lopen zonder tegen het gezicht van Sylvie aan te lopen. Ze is overal altijd aanwezig."

"En elke stap van Rafael van der Vaart wordt minutieus beschreven. Die twee samen, als twee op zichzelf staande prominenten uit Nederland: dat is ontzettend belangrijk."

Imago
Ook benadrukt Marseille dat het Nederlandse imago in Duitsland veranderd kan worden door deze breuk, en met name doordat Rafael haar heeft geslagen. "Duitsland is natuurlijk een hele belangrijke handelspartner. Het imago dat Nederland in Duitsland heeft en waar zij onlosmakelijk mee verbonden zijn, is ook heel belangrijk. Ik sluit niet uit dat Duitsers anders tegen Nederlanders aankijken door deze breuk."

Uit elkaar gegroeid
Het management van het bekende paar liet woensdag weten dat Rafael en Sylvie van der Vaart het betreuren dat zij de afgelopen periode uit elkaar zijn gegroeid, "waardoor het voortzetten van hun relatie op dit moment niet meer tot de mogelijkheden behoort''.

Volgens hun manager houden de twee "nog steeds veel van elkaar''. Omdat ze zoontje Damian hebben "wensen zij dan ook de relatie met het uiterste respect naar elkaar toe en naar hun zoon toe af te wikkelen''.

Onthouden van commentaar
De twee vragen de media hun de ruimte te geven "om daar in alle rust aan te kunnen werken''. "Uit waardering naar elkaar en in het belang van hun zoon, Damian, zullen Rafael en Sylvie zich daarom - in weerwil van hun gebruikelijke openheid - onthouden van commentaar in de media. Rafael en Sylvie vragen hier begrip voor en zij hopen daarin op de medewerking van een ieder'', aldus de manager.

Gerelateerde artikelen