Mediazaken17 jun '11 18:07Aangepast op 17 jun '11 19:10

VARA en BNN staken fusiegesprekken

Auteur: Thijs Baas

De VARA en BNN hebben in een reactie op de aangekondigde kabinetsplannen voor de publieke omroep besloten hun fusiebesprekingen op te schorten. Ze maakten vrijdag bekend voorlopig zelfstandig te blijven.

Beide omroepen zijn al geruime tijd in overleg over een fusie en menen nu dat ze worden gestraft voor deze inspanningen. Het steekt ze dat ze niet meer budget en zendtijd zullen ontvangen dan de EO, die zelfstandig doorgaat.
Maximaal acht organisaties
Het publieke bestel zal ook in de toekomst beperkt blijven tot acht organisaties. Aspirant-omroepen WNL en Powned zullen zich bij één van de zes ledenomroepen moeten aansluiten om na een eventuele positieve beoordeling in het bestel te kunnen blijven.
Open bestel
Dat meldde minister Marja van Bijsterveldt van Media vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook na 2016 zal het bestel open blijven, maar aspirant-omroepen moeten dan wel aansluiting zoeken bij bestaande omroeporganisaties. Voor WNL en PowNed geldt dat ze in 2014 minimaal 150.000 leden moeten hebben en hun toegevoegde waarde moeten aantonen.
Zelfstandige taakomroepen
Na 2016 zullen de omroepcombinaties AVRO-TROS, VARA-BNN, KRO-NCRV overblijven, evenals de zelfstandige omroepen EO, MAX en VPRO. De NOS en NTR zullen als zelfstandige taakomroepen zonder leden voortbestaan. Omroepen die niet uit eigen beweging samengaan, zullen door Van Bijsterveldt worden gedwongen tot een fusie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen