Mediazaken23 mrt '11 07:50

Tripoli laat buitenlandse journalisten vrij

Auteur: Pieter van den Akker

De drie Westerse journalisten die op 19 maart in het oosten van het land werden opgepakt door het Libische leger, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag weer vrijgelaten in Tripoli. Dave Clark (foto) en Roberto Schmidt, twee journalisten van het Franse persbureau AFP, en Joe Raedle, een fotograaf van Getty Images, zijn aangekomen in het Rixos-hotel, in het centrum van de Libische hoofdstad.

Dat meldt het Belgische persbureau Belga. Hun vrijlating werd enkele uren voordien al aangekondigd door een woordvoerder van het Libische regime. De reporters "mogen terugkeren naar hun familie als ze dat wensen, of ze mogen blijven en legaal in Tripoli werken indien ze dat willen", aldus de woordvoerder.
No-flyzone
De Verenigde Staten hebben inmiddels het aantal vluchten boven Libië "aanzienlijk" verminderd, zodat de oprichting van een no-flyzone "spoedig" kan worden afgerond. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama verklaard in San Salvador. 'We zien al een aanzienlijke vermindering van het aantal vluchten van Amerikaanse vliegtuigen boven Libië', aldus Obama. Hij zei dat de oprichting van een no-flyzone spoedig bereikt zou worden.
Situatie wordt helder
'Ik twijfel er absoluut niet aan dat we in staat zullen zijn om de controle over te dragen' aan een internationale coalitie in Libië, vervolgde de president. 'In de komende dagen gaat de situatie helder worden en iedereen die betrokken is in het proces zal tot een overeenkomst komen', luidde het nog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen