Mediazaken8 aug '12 15:52Aangepast op 8 aug '12 18:59

Wie wás die Murdoch ook alweer?

Auteur: Mijke Hurkx

Rupert Murdoch koopt de uitzendrechten van het Nederlandse eredivisievoetbal. Een goede zet voor de eredivisieclubs, zegt VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg. Maar zijn we even vergeten wat voor reputatie deze man heeft?

Van Miltenburg ziet de financiële voordelen voor de Nederlandse topclubs. "Een aantal clubs is in ernstig financiële problemen gekomen de afgelopen jaren, gemeenten moesten bijspringen. Het is natuurlijk fantastisch als voetbalclubs onafhankelijk kunnen opereren en de deal met Fox betekent een goede financiële injectie."

Een aantal jaren terug bundelden de eredivisieclubs hun rechten en kwamen de uitzendingen achter de decoder. Niks mis mee, vindt Van Miltenburg. "Steeds meer mensen vinden hun weg naar de decoder en zijn bereid om voor het topvoetbal te betalen."

Jos Smulders, Sportmarketing Expert van Sportstrategie BV, durft niet veel verder te kijken dan het komende seizoen. Ik denk dat SBS zeker gaat meebieden in de rechten voor de samenvattingen. Voor John de Mol is dat gewoon van belang om zijn zender SBS omhoog te krijgen.

"Ik zag Chris Woerts opeens opduiken bij SBS6. Hij was vroeger directeur Feyenoord, werkte bij Eredivisie Live en Coca-Cola. Ik zie hem ineens opduiken bij SBS6 van John de Mol. En John de Mol en FOX en televisieformats, ik denk dan meteen dat er al iets aan de gang is waar wij als simpele zielen geen zicht op hebben."

Gordijnen
"Zoals hij zijn statement maakte was het een beetje: "doen jullie de gordijnen dicht en ga maar lekker slapen", à la Joop den Uyl. Ik denk dat het veel verstandiger is dat hij zich realiseert met wié hij zaken doet, aan wié hij 51 procent heeft verkocht - wie dus eigenlijk gewoon de baas wordt over Eredivisie Live. En Eredivisie Live heeft nou eenmaal de rechten."

In alle andere landen waar Murdoch bezig is komt uiteindelijk de naam Sky terug. "Ik denk dat er wel het één en ander zal veranderen. Wat Rutte zelf al aangeeft is dat volgend jaar de onderhandelingen eigenlijk gewoon open zijn. Wie gaat dan bieden op wat? Dat Eredivisie Live de livewedstijden houdt is duidelijk, maar naar wie gaan de samenvattingen?"

Hek van de dam
Oud-NOS-onderhandelaar Ed van Westerloo vraagt zich af of hiermee niet het hek van de dam is. "Op de korte termijn zal alles blijven zoals het is, maar op langere termijn is dat onduidelijk. Kijk, als Murdoch ook in open-nettelevisie gaat en een Nederlands open net zou oprichten, dan gaat er wel wat veranderen, natuurlijk. Maar zeven uur zondagavond blijft nog wel even."

Voor Van Westerloo is het niet zo relevant hoe de zendgemachtigde van de live-registraties uiteindelijk heet. De vraag is wat gaat er met de samenvattingen gaat gebeuren. Nu de rechten in één hand zijn lijkt me het logisch dat de wedstrijden later moesten worden uitgezonden.

Hoe later je de samenvattingen uit mag zenden, hoe minder concurrentie het open net heeft voor een betaalkanaal, hoe aantrekkelijker een betaalkanaal voor de abonnees is. Het kan best zijn dat de samenvattingen over een paar jaar wat later moeten worden uitgezonden, maar that's it. De NOS blijft wel overeind.

Murdoch
BNR's correspontent Lia van Bekhoven herinnert ons even aan de afluisterschandalen van Murdoch vorig jaar. De mediamagnaat overtrad verschillende regels. "Murdochs mediabedrijf kan vervolgd worden in het Verenigd Koninkrijk en in de VS."

Topvoetbal = topomzet
Murdoch verdient veel aan uitzendrechten in het topvoetbal, het is de pilaar onder zijn bedrijf. En het levert alleen maar meer op, zegt Van Bekhoven. "Murdoch heeft ook net een nieuwe deal gesloten met de Britse Premier League voor 70% meer dan de vorige deal."

Goede inject
Desalniettemin beaamt Van Bekhoven dat ook de Britse clubs enorm vooruit zijn gegaan door de deal met Murdoch. "De Britse clubs zijn er geweldig op vooruitgegaan. Deals rondom de uitzendrechten hebben ervoor gezorgd dat voetballers miljoenairs hebben kunnen worden. In de eredivisie in de Britse liga gaat veel meer geld om dan in de rest van het Britse voetbal." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen