Mediazaken29 feb '12 20:51

Krantenmagnaat Murdoch weg

Auteur: Fleur de Bruijn

James Murdoch heeft zijn functie als topman van het mediabedrijf News International neergelegd. Murdoch en zijn onderneming kwamen in opspraak door een groot afluisterschandaal.

Murdoch is de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die is eigenaar van moederbedrijf News Corp. James Murdoch gaat aan de slag op het hoofdkantoor van News Corp. in New York, maakte het bedrijf woensdag bekend. Over het afluisterschandaal zweeg de onderneming in alle talen.

Geen goed woord
De Britse oud-minister Chris Bryant, die waarschijnlijk is afgeluisterd, had geen goed woord over voor Murdoch: “Hij is geen geschikt en fatsoenlijk mens en zijn vertrek heeft veel te lang op zich laten wachten'', aldus Bryant.

Bewijsmateriaal vernietigd
News International geeft bekende kranten als The Times en The Sun uit. In het verleden bezat het ook News of the World. Bij die krant was afluisteren van beroemdheden en burgers schering en inslag.

De politie onderzoekt de praktijken. Drie rechercheurs verklaarden woensdag dat de krant vermoedelijk bewijsmateriaal heeft vernietigd en politieagenten heeft geïntimideerd.

Schadevergoeding
Vanwege het afluisterschandaal werd News of the World opgedoekt. Gedupeerden krijgen schadevergoedingen. Zo ontvangt de afgeluisterde zangeres Charlotte Church 710.000 euro. De nabestaanden van een vermoord meisje krijgen meer dan 2 miljoen, omdat verslaggevers de voicemail van haar mobiele telefoon hadden gekraakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen