Mediazaken23 feb '12 13:10Aangepast op 23 feb '12 13:37

Camera's in ziekenhuis in strijd met de wet

Auteur: Pieter van den Akker

Met de opnames voor een tv-programma heeft het VU Medisch Centrum de wet overtreden. Dat zegt Gerd van Dijk van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst donderdag op BNR.

Van Dijk laat er op BNR geen gras over groeien en benadrukt in zijn reactie dat de opnames voor RTL's '24 uur tussen leven en dood' nooit hadden mogen plaatsvinden. "In de wet staat duidelijk dat artsen alleen maar mogen behandelen als er geen derden bij aanwezig zijn. En dat je dat alleen mag doorbreken als de patiënt daar zelf toestemming voor heeft gegeven."

Schending beroepsgeheim
Volgens hem is er sprake van schending van het beroepsgeheim. Van Dijk: "Wij hebben zelf een richtlijn. Die zegt heel duidelijk: de patiënt moet vóóraf toestemming geven voor tv-opnames. Dit is absoluut schending van het beroepsgeheim. En van de wet. Je mag ook niet eerst opnames maken en achteraf toestemming vragen. Dat is hier gebeurd, begrijp ik. Je mag überhaupt geen opnames maken in accute situaties."

Excuus
Woensdag berichtte Nieuwsuur ook al dat het beroepsgeheim daar geschonden is tijdens de opnames op de afdeling spoedeisende hulp. Zo werd een gesprek tussen een minderjarig meisje en haar arts opgenomen, zonder dat daar vooraf toestemming voor werd gevraagd.

Het VU Medisch Centrum heeft voor dat geval inmiddels excuses gemaakt, maar geeft ook toe dat vaker pas achteraf toestemming werd gevraagd voor het maken van opnames.

Gerelateerde artikelen