Mediazaken15 jun '12 08:44

NVJ geschrokken van bericht over spionage

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is "geschrokken" van berichtgeving in De Telegraaf over spionerende journalisten.

De krant meldt vrijdag dat de inlichtingendienst AIVD meerdere journalisten heeft geronseld en betaald om te spioneren tijdens de Olympische Spelen in China in 2008. "Dit is heel slecht", zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

"We zijn erdoor geschrokken omdat het niet alleen om het afgeven van informatie gaat, maar ook nog om het betalen daarvan", legt Bruning uit. Hij zegt zich nog iets bij de actie van de journalisten te kunnen voorstellen als er sprake was van bijvoorbeeld een dreigende terreuraanslag, maar dat was niet het geval.

Geloofwaardigheid
De desbetreffende personen hebben hun collega's volgens de NVJ "geen plezier" gedaan. "Hierdoor komen de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de journalistiek onder druk te staan."

De Telegraaf schrijft dat de journalisten is gevraagd foto's en verslagen te maken van Chinese officials die onder meer Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven benaderden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen