Mediazaken10 nov '12 23:01Aangepast op 12 nov '12 10:37

BBC-baas stapt op na Newsnight-fiasco

Auteur: Melvin Captein

George Entwistle is na minder dan twee maanden opgestapt als directeur van de BBC. Hij nam ontslag nadat in nieuwsprogramma Newsnight een oud-polticus ten onrechte van kindermisbruik was beschuldigd.

Entwistle voelt zich als directeur-generaal verantwoordelijk voor alle inhoud van de BBC-shows en dus ook voor de "onacceptabele journalistieke standaard" in de Newsnight-uitzending van vorige week. Opstappen was volgens Entwistle "het enige waardige" wat hij kon doen.

In de gewraakte uitzending werd voormalig Tory-politicus Alistair McAlpine ten onrechte beschuldigd van kindermisbruik. Volgens Entwistle hadden die beelden, waar zeer veel kritiek op kwam, nooit uitgezonden mogen worden. Hij houdt nu de eer aan zichzelf.

Savile-gate
Een andere belangrijke  reden voor Entwistles vertrek  was de recente ophef over de populaire, overleden  BBC-presentator Jimmy Savile. Over Savile kwamen na  zijn dood  verhalen los over kindermisbruik,  aan het licht gebracht door een Britse commerciële omroep. Intern zouden  er binnen de BBC  genoeg mensen op de hoogte zijn geweest van diens seksuele misdragingen,  zonder dat daar  ruchtbaarheid aan werd gegeven.

In het onderzoek naar misbruik van minderjarigen door Jimmy Savile werd begin november nog de bekende Britse komiek Freddie Starr (69) aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van seksuele delicten. Vlak daarvoor hield de politie ook al voormalig popster en zedendelinquent Gary Glitter (68) aan in hetzelfde onderzoek. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

In het nog altijd uitdijende misbruikschandaal rond Savile zijn mogelijk honderden slachtoffers. Sommige zouden zijn misbruikt door mensen die samen met Savile handelden, meldde de politie eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen