Mediazaken18 jan '12 10:36

Videotheek verleden tijd?

Auteur: Bart Tuinman

De videotheekbranche verkeert in zwaar weer. Waren er in 2002 nog 1280 winkels waar je een filmpje kon huren, nu zijn dat er nog krap 500.

Jeroen Geurtsen, general manager van International Entertainment Services, de grootste leverancier van videotheek-producten van Nederland, zegt dat de prijs voor een film in Nederland rond de vierenhalve euro ligt. Het kan niet veel lager volgens hem. "Er zijn ideeen om met de prijzen te gaan spelen, maar dan moeten de studio's dat wel toelaten", vertelt Geurtsen in het BNR programma Paul van Liempt

Redbox
"Er staan door de hele VS automaten van een bedrijf dat Redbox heet en daar kun je heel goedkoop video's huren. Toch doen de studio's er nu alles aan om dat bedrijf om zeep te helpen". Bij de automaten van Redbox kost een video maar 1 dollar. De studio's willen niet dat de video's zo goedkoop worden verhuurd en zorgen daarom dat Redbox de nieuwste films veel later mag verhuren.

Winkel
Geurtsen vertelt dat er wel een lichtpuntje is. "Er is nog steeds een hele grote groep consumenten die gewoon een kwartiertje door de winkel lopen en met een filmpje weggaan". Ook vertelt hij dat er in de videotheken een veel groter aanbod is dan bijvoorbeeld bij film 1.

Internet
Ook heeft de branche erg te kampen met de illegale downloaders. "Er is nu een gedachte van: 'je hoeft niet te betalen voor content'", vertelt Geurtsen. Hij zegt daarbij dat een politieke partij die beperking van downloaden wil dan ook nooit populair zal worden. "Maar mensen moeten zich wel bedenken dat als je een product ontwikkelt en er jaren aan werkt, niemand wil dat het gratis te downloaden is".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen