Mediazaken3 apr '12 18:05

Murdoch junior treedt af

Auteur: Bart Tuinman

James Murdoch, de zoon van Rupert Murdoch, treedt terug als voorzitter van de raad van bestuur van de Britse tv-zender BSkyB.

De geruchten deden al eerder op de dag de ronde. Murdoch junior wil voorkomen dat BSkyB reputatieschade oploopt.

Afluisterschandaal
Murdoch senior en junior raakten verstrikt in een afluisterschandaal. Media uit hun imperium hebben bekende Britten afgeluisterd. De tv-zender BSkyB is voor zo'n 40 procent in handen van News Corporation, het mediaconglomeraat van Rupert Murdoch.

Ferguson
Nicholas Ferguson wordt nu voorzitter van de raad van bestuur van BSkyB. Murdoch junior blijft wel als gewoon lid in de raad zitten.

James Murdoch ging eerder weg bij krantenbedrijf News International, de krantentak van News Corp. Daaronder vallen de inmiddels opgedoekte schandaalkrant News of the World en boulevardblad The Sun. Die kranten brachten geregeld nieuws op basis van illegaal afgeluisterde telefoongesprekken. Ook bij BSkyB zouden kwalijke zaken zijn gebeurd. Murdoch ontkent die aantijgingen.

Leugens
Murdoch junior staat ook in een kwaad daglicht omdat hij voor een parlementaire onderzoekscommissie zou hebben gelogen over het afluisterschandaal.

Vader en zoon Murdoch moeten naar verwachting op 23 april getuigen in het kader van een onderzoek naar de ethiek van de Britse pers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen