Mediazaken18 sep '12 12:30Aangepast op 18 sep '12 16:49

Rechter verbiedt publicatie foto's topless Kate

Auteur: Harmen Simon Teunis

De foto's van de topless Kate Middleton mogen niet verder worden gepubliceerd. Dat is dinsdag bepaald door een rechter in Nanterre, een voorstad van Parijs. Maar de foto's zijn inmiddels al in omloop...

De Britse prins William en zijn vrouw Kate hadden de zaak aangespannen tegen Closer dat de geruchtmakende foto's vrijdag had onthuld. De rechter legde het blad een dwangsom op van 10.000 euro per dag dat de foto's worden gepubliceerd. De rechter verbood ook de doorverkoop van de foto's. Het blad moet de beelden die het in bezit heeft bovendien binnen 24 uur aan vertegenwoordigers van het paar overhandigen.

William en Kate vonden dat hun privacy is geschonden. De foto's zijn volgens hun advocaat genomen tijdens "een bijzonder intiem moment in het leven van een gehuwd stel''. William en Kate waren op vakantie in Zuid-Frankrijk.

Het koninklijk stel is blij met het verbod op verdere publicatie van toplessfoto's van Kate. "De hertog en hertogin van Cambridge verwelkomen de uitspraak van de rechter'', zegt een woordvoerster.

Internet
Maar de geest is al uit de fles, omdat andere media de foto's hebben overgenomen. Eveline Bijlsma, BNR-correspondent in Frankrijk die eerder vandaag bij de rechtbank was, vertelt dat de schande nu niet met een sisser afloopt. "De Ierse krant Irish Daily Star en een Italiaans tijdschrift hebben ze al afgedrukt." Om maar te zwijgen over het internet. "Internet staat vol met foto's van een stapel Closers in een kiosk, en ja die blijven wel ronddwarrelen", zegt Bijlsma. Zaterdag publiceerde de Ierse krant Irish Daily Star de afbeeldingen al. Het Italiaanse tijdschrift Chi volgde maandag zelfs met een speciale editie.

Prins William en zijn vrouw zijn overigens nog niet klaar met Closer. Het paar heeft aangifte gedaan en een openbaar aanklager in Parijs heeft een gerechtelijk vooronderzoek geopend of de publicatie strafbaar is. William en Kate willen naar verluidt dat justitie hoofdredactrice Laurence Pieau en de betrokken fotograaf, vervolgt. "De verantwoordelijke hangt een fikse straf boven het hoofd, tot een jaar zitten en een boete van 45.000 euro."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen