Mediazaken20 feb '12 21:27

NRC heeft last van Friso

Auteur: Fleur de Bruijn

De NRC heeft zo’n 700 reacties ontvangen na het publiceren van een omstreden artikel over de gezondheidstoestand van prins Friso. Het merendeel van de reacties was negatief.

Tot nu toe zegden 43 mensen hun abonnement op vanwege de publicatie. Journaliste Jannetje Koelewijn schreef zaterdag dat de prins onder meer geen schedelbasisfractuur heeft na zijn ski-ongeval.

Volgens uitgever Hans Nijenhuis zeggen op een ‘reguliere’ dag gemiddeld 15 mensen hun abonnement op om ‘redactionele redenen’. "Een keertje kwamen we dik boven de 100’’, vertelt hij. "Dat was toen we Martin Bosma van de PVV een column hadden gegeven.’’

Publish and be damned.
De uitgever staat overigens nog steeds achter het besluit het omstreden artikel te plaatsen. "Ik haal graag het motto van The New York Times aan: publish and be damned. Dat had ik ook gezegd als een paar duizend mensen hun abonnement hadden opgezegd.’’

De NRC-journaliste Koelewijn schreef het artikel op gezag van haar man, neurochirurg Kees Tulleken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Tulleken inmiddels om opheldering gevraagd.

Volkskrant
Ook de Volkskrant kon maandag op een opzeggingen rekenen. In het geval van de Volkskrant was dat niet vanwege Friso, maar vanwege de PVV. 60 abonnees hebben hun abonnement opgezegd vanwege de advertenties van de PVV die zaterdag in de krant stond.

In de advertentie werd opgeroepen gebruik te maken van het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen.

Hoop op inkeer
Hoofdredacteur Remarque van de Volkskrant denkt dat veel mensen hun abonnement hebben opgezegd voordat ze zijn toelichting in de krant van maandag hadden gelezen. Hij hoopt dat ze uiteindelijk toch blijven.

In zijn reactie wees de hoofdredacteur erop dat er geen enkel verband tussen de redactionele inhoud van de krant en de advertenties bestaat. In commentaren wees de krant het meldpunt juist af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen