Mediazaken28 mrt '12 15:16

Goud geld door dikkerds

Auteur: Fleur de Bruijn

Hij loopt tegenwoordig het liefst met een gedistingeerde baard onder barre omstandigheden over de Russische archipel, maar ondertussen boekte zijn bedrijf Eyeworks een recordomzet aan extreme dikkerds en domme Brabo's.

De brutowinst van producent Eyeworks steeg met twaalf procent naar 30,1 miljoen euro. Daarvan bleef netto 12,7 miljoen euro over. De omzet bedroeg 237 miljoen euro, een toename van negen procent ten opzichte van 2010.  

Obese
Het concern is opgedeeld in de regio’s West-Europa (inclusief Nederland), Scandinavië, Zuid-Amerika en de Engelstalige landen. Alle vier de regiodivisies boekten meer winst. De toename van de winst is volledig te danken aan autonome groei, stelt het bedrijf.

Met name het tv-format Obese, waarin zwaarlijvigen worden gevolgd in hun poging om af te vallen, levert Eyeworks veel geld op. Het programma is inmiddels verkocht aan tv-zenders in meer dan 125 landen.

Raad van commissarissen
Het Financieele Dagblad schrijft dat het productiebedrijf per april 2012 een raad van commissarissen in het leven roept. De aandeelhouders dragen Wilco Jiskoot als voorzitter aan, alsmede Hubert Deitmers.

Jiskoot is afkomstig van ABN Amro, waar hij bestuurder was. Deitmers is mede-oprichter van investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers en zat in de directie van concurrent Endemol. Er wordt nog gezocht naar een derde commissaris.

VUmc-tv
Eyeworks is onder meer bekend van tv-programma’s als Flikken, Sterren Dansen op het IJs en van speelfilms als Nova Zembla, Rundskop en New Kids Nitro.

Kortgeleden kwam de producent in het nieuws door de real-life serie in het VUmc, die na een aflevering van het scherm werd gehaald. Het ziekenhuis zou niet elke gefilmde patiënt van tevoren om toestemming hebben gevraagd.

In de etalage
In 2011 probeerden de grootaandeelhouders Oerlemans en Van den Ende & Deitmers het productiehuis te verkopen. Als mogelijke kopers werden de entertainmentbedrijven Sony en Warner Bros genoemd. Uiteindelijk werd het plan teruggedraaid.

Wel verkocht Eyeworks in september 2011 zijn sportafdeling aan CMI Holding. Het betreft onder meer de productie van het tv-programma Voetbal International en de samenvattingen van de Jupiler League voor de zender RTL.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen