Mediazaken26 feb '12 11:49Aangepast op 26 feb '12 15:18

The Sun op zondag wordt nooit saai

Auteur: Edme Koorstra

De Britse krant The Sun brengt vandaag zijn eerste zondagseditie uit. De uitgever belooft trouw te blijven aan de idealen van vroeger: de lezer staat voorop.

"The Sun is betrokken. Met de kwaliteit van leven. Met de wereld. En met de mensen." Dat beloofde de eerste tabloid-editie van de krant. En 43 jaar later houdt het die idealen in ere, beloven de makers. De krant verschijnt vandaag voor het eerst op zondag.

Best gelezen
Eigenaar en mediamagnaat Rupert Murdoch (80) was er zelf bij toen de eerste editie van de persen rolde. Hij wil dat de krant met een verkochte oplage van meer dan twee miljoen het meest gelezen weekblad van het Verenigd Koninkrijk wordt.

Streep
De Sun on Sunday opent met een artikel over de Britse televisiester Amanda Holden die vertelt hoe ze bijna stierf tijdens de geboorte van haar dochter. Mediacommentator Roy Greenslade omschreef de nieuwe zondagskrant tegen de BBC als "poeslief''. Het is volgens hem duidelijk een poging om "een streep te zetten onder de News of the World en het soort opdringerige journalistiek dat daar bij hoorde''.

Schandaal
Sinds het afluisterschandaal van zusterkrant News of The World, ook News International-uitgave van mediamagnaat Rupert Murduch, worden de Britse tabloids streng in de gaten gehouden. De Sun realiseert zich dat: "Het is een ontnuchterende ervaring voor onze hele industrie," staat op de website. De News of the World-journalisten hebben meer dan 800 mensen afgeluisterd, onder wie veel beroemdheden.

Verantwoordelijkheid
News International belooft dan ook dat de Sun-journalisten zich aan de eigen gedragscodes en die van de Britse perswaakhond zullen houden: "U kunt erop vertrouwen dat onze journalisten zich aan de fatsoensregels houden bij het vergaren van nieuws." The Sun belooft verder dat ze geen blad voor de mond zal nemen en nooit saai zal worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen