Mediazaken9 jul '11 18:17

Labour: onderzoek naar tabloid

Auteur: Marjolein Niestadt

De Britse Labourpartij wil een onderzoek naar het afluisterschandaal rond het blad News of the World. Een rechter zou het onderzoek moeten leiden. De krant The Guardian meldde zaterdag dat het blad miljoenen e-mails heeft verwijderd.

Zondag komt Rupert Murdoch, de Australische topman van een van de machtigste mediabedrijven op aarde waaronder News of the World valt, naar Londen. Dat meldde de BBC zaterdag.

Murdochs boulevardblad, dat zondag voor het laatst verschijnt, is de spil in het schandaal dat in Britse kranten al wordt vergeleken met Watergate. Dat afluisterschandaal leidde in augustus 1974 tot het aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon. De Republikein legde zijn functie neer in verband met de inbraak in juni 1972 in het Watergate-gebouw, dat destijds het hoofdkwartier was van de Democraten, en wegens afluisterpraktijken.

Politiek

News of the World is onderdeel van het Britse mediabedrijf News International, dat op zijn beurt eigendom is van Murdochs News Corporation, na Walt Disney het grootste mediaconglomeraat op aarde. De Australiër heeft een zeer machtige positie in Groot-Brittannië. Hij is niet alleen eigenaar van News of the World, maar ook van The Sun, een ander populair schandaalblad. In het verleden deden politici als Margaret Thatcher, Tony Blair en meer recent David Cameron veel moeite om zich te verzekeren van de steun van Murdoch in de strijd om het premierschap.

Cameron ligt zwaar onder vuur van de oppositionele Labourpartij en van media vanwege de warme relatie die hij onderhoudt met Rebekah Brooks, de topvrouw van News International. Cameron is ook aangevallen wegens zijn aanstelling van Andy Coulson als zijn woordvoerder.

Oud-hoofdredacteur

Coulson was tussen 2003 en 2007 hoofdredacteur van News of the World, waarna hij aan de slag ging als spindoctor van Cameron en diens Conservatieve Partij. De 43-jarige Coulson zou hebben geweten dat medewerkers van zijn krant telefoons afluisterden. In januari staakte Coulson zijn activiteiten voor Cameron en diens partij, naar aanleiding van nieuwe onthullingen in het afluisterschandaal. Donderdag werd hij gearresteerd in verband met de zaak. Later op de dag kwam hij op borgtocht vrij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen