Mediazaken17 feb '12 10:37Aangepast op 17 feb '12 11:49

Journalist vangt klappen Chinese politie

Auteur: Bart Tuinman

De Nederlandse journalist Remko Tanis is getrapt en geslagen door een groep mannen, toen hij in het dorp Panhe in de provincie Zhejiang in het oosten van China verslag wilde doen.

Tanis wilde verslag doen van protesten tegen landonteigeningen. De mannen die Tanis mishandelden, waren volgens Tanis politiemensen in burger.

"Ik heb geen zware verwondingen", zegt Tanis vanuit zijn woonplaats Shanghai. "Ze wisten precies hoe ver ze konden gaan. Ik maak me veel meer zorgen over de dorpelingen. Die zijn veel harder aangepakt."

Materiaal
De groep mannen die Tanis mishandelde, nam ook het notitieblok en documentatiemateriaal van de Nederlandse journalist in beslag. Bovendien moest hij de geheugenkaart van zijn camera afstaan, ook al was hij niet in staat geweest foto's te maken.

Franse journalist
Ook een Franse journalist van de zender France 24 is lastig gevallen, toen hij een reportage in Panhe wilde maken. De Fransman zei vrijdag tegen het Franse persbureau AFP dat hij werd geïntimideerd, toen hij donderdag met een assistent Panhe wilden binnengaan. De Fransman liet weten dat zijn camera kapot is gemaakt en dat zijn assistent meerdere keren in het gezicht is geslagen. De assistent liep door de klappen een bloedneus op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen