Mediazaken24 jan '12 17:39

Assange komt met eigen politieke tv-show

Auteur: Karin Backx

Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, krijgt een eigen tv-show. Hij gaat in de show politieke sleutelfiguren, denkers en revolutionairen interviewen.

Het worden tien afleveringen van een half uur, waarvan de eerste half maart wordt uitgezonden. Dat meldt Wikileaks dinsdag op Twitter.

Assange werd vorig jaar gearresteerd, nadat WikiLeaks duizenden geheime documenten van Amerikaanse diplomaten had gepubliceerd.

Uitlevering
Het Hooggerechtshof in Groot-Brittannië buigt zich volgende week woensdag over de mogelijke uitlevering van Assange aan Zweden.

De zaak, in hoger beroep, zal twee dagen duren. In Zweden wordt Assange verdacht van seksuele misdrijven. Hij zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.

Verenigde Staten
Assange vreest dat het Scandinavische land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten via WikiLeaks veel vijanden heeft gemaakt.

Zeven rechters
Volgens Assange mag hij niet worden uitgeleverd, omdat het arrestatiebevel is uitgegeven door een aanklager en niet door een rechter of rechtbank.

Het Hooggerechtshof laat zeven rechters naar de zaak kijken om te bepalen of een aanklager een uitleveringsbevel mag tekenen.

Europese Hof voor Rechten van de Mens
Als het Hooggerechtshof Assange in het ongelijk stelt, dan heeft hij geen andere juridische mogelijkheden meer in Groot-Brittannië. Hij kan in dat geval nog wel bezwaar te maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen