Mediazaken5 dec '11 18:35

AT5 blijft, maar met hangen en wurgen

Auteur: Robin Rotman

Tweederde van het personeel moet weg, de randen van de Mediawet zijn opgezocht - misschien zelfs overschreden - er is diep in de buidel getast en ook hoofdredacteur Ton F. van Dijk komt op straat te staan. Maar toch: AT5 blijft bestaan. Van Dijk was te gast in Mediazaken.

Toen hoofdredacteur Van Dijk een jaar geleden binnenkwam bij de zender trof hij 'een van de meest succesvolle zenders van Nederland' aan, maar technisch en financieel gezien zo goed als falliet. ‘Een gemiddelde lokale zender kost 10 miljoen per jaar om goede programma’s te maken en AT5 kreeg rond de vier à vijf miljoen, dat is een groot verschil.'

Met dit gemeentegeld heeft de zender het lang uit kunnen zingen, maar dat heeft ook in het verleden al veel arbeidsplaatsen gekost. "Toen ik binnenkwam, waren er 85 mensen in dienst, nu nog 50 en straks nog maar twintig. Doordat we steeds minder mensen hadden, stonden onze kijkcijfers ook steeds meer onder druk."

Overname
Van Dijk is blij dat met deze overname door RTV Noord Holland, het Parool en de AVRO. Hoewel het Commissariaat voor de Media nog akkoord moet gaan, is het voortbestaan van de zender gegarandeerd, zegt Van Dijk. Hij betreurt de vele ontslagen die niet kunnen uitblijven. "Als je het bekijkt vanuit het perspectief van de Amsterdammer is deze deal fantastisch nieuws, want het Amsterdamse nieuws blijft, maar voor de medewerkers is dit dramatisch."

De hoofdredacteur stapt uit solidaritet met zijn personeel zelf ook op. Over de geruchten dat met deze overname niet juist is gehandeld volgens de Mediawet is hij kort: "Het Commissariaat van de Media moet deze deal goedkeuren en zal beoordelen of we goed gehandeld hebben."

Klik hier om te luisteren naar het interview met Ton F. van Dijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen