Mediazaken3 mei '12 14:06

Nieuwe mast Hoogersmilde kost miljoenen

Auteur: Fleur de Bruijn

De kosten voor de nieuwe zendmast in Hoogersmilde lopen op tot miljoenen euro’s.

Dit zei Peter Veldt, projectmanager Hoogersmilde van Volker Wessels Telecom, vandaag tegen BNR’s Frits Huffnagel. Volker Wessels is momenteel bezig met het plaatsen en later het aansluiten van de zendmast. Dindag werd het eerste deel van de mast op de betonnen toren geplaatst.

Begin juli vorige jaar stortte de televisiezendmast van Hoogersmilde in, nadat er op bijna honderd meter hoogte brand uitbrak in de toren. De enorme hitte in de tweehonderd meter hoge stalen constructie bleek funest. De oorzaak van de brand is nog onbekend. En ook Veldt kon donderdag niet voor opheldering zorgen. Wat hij wel kon zeggen is dat met de nieuwe constructie niet hetzelfde kan gebeuren. Het verschil tussen deze zendmast en de vorige is dat de nieuwe mast open is. In het geval van brand werkt de mast dan niet als schoorsteen.

Gez. Hgbwmnt.
Om de mast te kunnen plaatsen op de betonnen toren wordt een speciale Zwitserse helikopter ingezet. Deze helikopter is gespecialiseerd in het werken op grote hoogte. De vliegmachine brengt steeds delen van de mast naar de toren. Hoogbouwwerkers zetten de mastdelen vervolgens aan elkaar. Op het oog een gevaarlijk werkje, maar dat valt volgens Veldt mee. De werkers krijgen dan ook een normaal salaris en geen extra gevarenbonus ‘want dat is niet nodig’. Toch geeft Veldt toe dat een hoogbouwwerker wel een beetje gek moet zijn om voor dit vak te kiezen. En dat zijn er onvoldoende: Volkert Wessels kan nog wel een paar ‘gekken’ gebruiken.

Overigens weet Veldt waar hij over praat, want hij is zelf ook een tijd hoogbouwwerker geweest, omdat hij als ingenieur ervaring op moest doen met de verwerking van de producten.

Lelijke eenden
Tijdens Zakendoen Met kreeg Veldt het nog bijna aan de stok met een zakenpartner Ben van den Burg. De oud-schaatser en zakenman vindt de meeste zendmasten in Nederland gewoon lelijk en hield Veldt daar mede-verantwoordelijk voor. Van den Burg noemde een mast op de ZuidAs als mooi voorbeeld van hoe het wel moet. Deze mast is echter in opdracht van de gemeente door een architectenbureau ontworpen. Maar, zo zei Veldt, het is vaak een kwestie van geld en uiteindelijk voeren zij gewoon uit ‘wat er gevraagd wordt.’

De nieuwe zendmast wordt 303 meter hoog. Het hijsen en plaatsen van de mastdelen zal eind mei zijn afgerond. Daarna worden alle draden getrokken en antennes geplaatst. In augustus moet de radio weer gewoon via de mast te ontvangen zijn  en uiteindelijk wordt de mast, volgens planning, in oktober helemaal gereed afgeleverd.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen