Mediazaken24 jan '12 15:25Aangepast op 24 jan '12 17:55

17e Oscarnominatie voor Meryl Streep [video] [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Actrice Meryl Streep heeft haar 17e Oscarnominatie binnen. Ze maakt eind februari kans op de onderscheiding voor haar ijzersterke vertolking van de voormalige Britse premier Thatcher in The Iron Lady.

De 62-jarige Streep is recordhoudster op het gebied van Oscarnominaties. Zij won het beeldje tweemaal: voor Kramer vs Kramer en Sophie's Choice.

The Artist
De zwijgende komedie The Artist heeft dinsdag tien Oscarnominaties geoogst. De Franse zwartwitfilm over een acteur die in een depressie raakt als de geluidsfilm zijn intrede doet, maakt onder meer kans in de categorieën beste film, beste regie, beste acteur en beste actrice. De jeugdfilm Hugo van Martin Scorsese maakt in elf categorieën kans op het beeldje. Maar dit zijn veelal technische categorieën.

Borstklopperij
Filmrecensent Robbert Blokland zei dinsdag op BNR dat hij niet verbaasd is door de nominaties voor The Artist. "Sinds de première hangt er al een 'buzz' om die film. Iedereen vindt de film goed. Het is een film die over Hollywood gaat, over de jaren twintig. En de Oscar is begonnen als een feestje waarbij Hollywood zichzelf op de borst klopt. Dus films die over de filmwereld gaan, maken altijd een grotere kans op een Oscar dan andere films."

Rundskop
Het Belgische Rundskop is dinsdag genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. De film van Michaël R. Roskam heeft Nederlandse raakvlakken: Frank Lammers speelt er een rol in en coproducenten zijn Eyeworks en Waterland.

Rundskop speelt zich af in de wereld van rundveeboeren in Belgisch Limburg. Het verhaal draait niet alleen om de hormonenmaffia, maar ook om het jeugdtrauma van veeboer Jacky Vanmarsenille, een rol van Matthias Schoenaerts. Zijn bijnaam is Rundskop.

Clooney op voor 2 Oscars
Acteur, regisseur en schrijver George Clooney maakt op 26 februari kans op twee Oscars. In de categorie beste acteur maakt hij kans op een prijs voor zijn rol in The Descendants. In de tragikomedie speelt hij een man die zijn leven gaat evalueren als zijn vrouw in een coma belandt.

In de race om het beeldje voor beste scenario uit bestaand materiaal maakt hij kans op een beloning voor zijn film The Ides of March.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen