Mediazaken9 aug '12 11:51Aangepast op 9 aug '12 14:55

Fox' voetbalcoup: compliment of complicatie?

Auteur: Thijs Baas

Minister Edith Schippers van Sport maakt zich geen zorgen over de 'coup' van Rupert Murdoch, die voor 1 miljard euro de uitzendrechten van de eredivisie overneemt.

Sterker: ze is eigenlijk wel trots op, zegt ze tegen BNR's Paul van Liempt. "Misschien zegt het iets over de kwaliteit van het voetbal, dat je er zo veel geld voor over hebt om dat te kopen."

Bovendien is in de mediawet vastgelegd dat de samenvattingen moeten worden uitgezonden op het open net, op een goede tijd. "Daar zal ook Murdoch zich aan moeten houden en dat betekent dat iedereen met het bord op schoot gewoon tv kan blijven kijken."

Speculeren
"Ik weet helemaal niet wie het gaat uitzenden en welke mensen daar dan achter zitten. Dus ik wil niet te veel negatief speculeren dat dat nou dramatisch zou zijn. We hebben een wet waar iedereen, ook de nieuwe eigenaar, aan moet voldoen. Het gaat erom dat de kijker gewoon op een normaal moment sport kan kijken."

Bovendien wil Murdoch toch ook zoveel mogelijk kijkers trekken, vermoedt ze. "We speculeren nu heel veel, alsof er iets heel ernstigs gebeurt. En ik zou zeggen: laten we eerst maar eens kijken wát er gebeurt en dan oordelen."

Geen bemoeienis
Schippers schrikt ook wel eens van de spelerssalarissen, moet ze bekennen. Maar dat is nog geen reden om te veel beren op de weg te zien. "Ik vind dat de overheid zich niet te veel met alles moet bemoeien. Laten we eerst maar eens kijken hoe dit gewoon zijn beslag krijgt."

Bord blijft zondagavond op schoot
Voetballiefhebbers kunnen in ieder geval gewoon om zeven uur zondagavond naar de samenvattingen in de eredivisie kijken. Althans, dat zeggen ook Frank Rutten van de eredivisie en Raymond van der Vliet van Fox TV.

"De samenvattingen van de eredivisie komen volgend seizoen pas vrij voor het open net, maar wij willen de beleving van het ’bord op schoot’ overeind houden", liet het duo donderdag aan de Telegraaf weten. Zij realiseerden samen met eredivisiedirecteur Alex Tielbeke de historische megadeal voor de eredivisieclubs. Met als kanttekening: "Niet tegen elke prijs. Toch spreken we die intentie van 'zeven uur' en 'bord op schoot' uit." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen