
Als nieuws te plannen zou zijn, zou het niet tijdens kerst vallen. Iedereen gooit dan liever thuis nog eens een extra blok hout op het vuur of laaft zich ongestoord aan het wildgebraad op tafel. Ook journalisten pakken liever hun nieuwe pennenset uit dan dat ze achter hun computer kruipen.
Het kerstnieuws van de afgelopen tien jaar
Maar vaker dan soms is nieuws onvoorspelbaar: niet te sturen of te stoppen. In zo'n geval hoort iedereen, zelfs in de hermetisch afgesloten familiekamer, wat de buitenwereld op zijn kop zet. De afgelopen jaren was dat een aantal keren het geval. We zetten het meest beladen kerstnieuws van de afgelopen 10 jaar op een rij:
26 december 2003 beheerste de aardbeving in het Iraanse Bam de krantenkoppen. De complete stad werd weggevaagd en zo'n 43.000 mensen verloren het leven.
Het jaar daarop volgde een natuurramp van nog grotere omvang. Op tweede kerstdag 2004 werden grote gebieden in Zuid-Oost Azië overspoeld door reusachtige tsunami's na een zeebeving in de Indische oceaan. Ruim 230.000 mensen overleefden de ramp niet. Nog helemaal in de kerstspirit zamelde Nederland meer dan 200 miljoen euro in.
In 2006 trok het nieuws zich niets aan van de feestdagen. Zo stond de muziekwereld in brand toen funklegende James Brown overleed. Een dag later werd Saddam Hussein tot de doodstraf veroordeeld en explodeerde een pijpleiding in Nigeria. In totaal kwamen daar 260 mensen bij om.
In 2009 probeerde een Nigeriaanse man in dienst van Al Quaeda een vlucht van Amsterdam naar Detroit op te blazen. Dat mislukte mede door toedoen van passagier Jasper Schuringa, die daarmee voor even de held van het land was.