Mediazaken16 jan '12 13:58Aangepast op 16 jan '12 18:03

BNR Mediazaken | Het geheim van The Voice of Holland

Auteur: BNR Webredactie

Iedere week gemiddeld drie miljoen kijkers. Verkocht aan 40 landen en op Twitter wordt je ermee doodgegooid. The Voice of Holland. Een succes of een illusie?

Wordt het Chris, Iris, Erwin of toch de hysterische Paul Turner? Ruim 3,2 miljoen mensen keken afgelopen vrijdag in spanning toe wie van de kandidaten door mocht naar de finale. Komende vrijdag wordt bekend wie dé Voice van Holland heeft. En of de kijkcijferrecords nogmaals gebroken worden en de kassa weer kan gaan rinkelen. Is dit ‘feel good’ programma precies wat we nodig hebben in deze tijden of is het de zoveelste overdreven talentenjacht?

Positieve tv is nodig
René Oosterman, voormalig programmadirecteur bij RTL4 en partner bij Flare Media dacht dat Nederland wel klaar was met de talentenjachten, maar niets blijkt minder waar. 'TVOH is een geniaal programma. Het werkt omdat het een positief programma is, daar hebben mensen op dit moment behoefte aan. Daarbij heeft de draaiende stoel veel kijkers getrokken.'

Poppenkast
Jean-Pierre Geelen, tv-resencent bij de Volkskrant, is het hier niet mee eens en vindt dat de kijkers zich laten bedotten door een poppenkast. 'Ik heb vele malen artiesten vals horen zingen en dan zeggen de juryleden dat het fantastisch was. Er wordt een illusie gecreëerd dat we te maken hebben met buitengewone toptalenten, terwijl ze een jaar later op braderieën staan te zingen.'

Vodafone
Bart Hofker is directeur consumentenmarkt bij Vodafone en ontwikkelde samen met Talpa onder andere de Red Room. Dit seizoen zag hij het publiek meer dan 600.000 mobiele apps van TVOH downloaden. Wat levert deze bak met geld aan sponsoring op? '70 procent van de Nederlanders zien dat wij hoofdsponsor zijn van het programma en zien ons hierdoor veel meer als social media expert. Dit is effectiever voor ons dan een televisiereclame.' Daarbij wordt er volgens Hofker wel op gelet dat het niet teveel een commercieel marketingfeestje wordt, wat een van de kritiekpunten is van het publiek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen