Mediazaken26 nov '12 16:42Aangepast op 26 nov '12 22:20

Laroes: Kwartaalcijferklimaat vernietigde bijna journalistiek

Auteur: Melvin Captein

Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur van NOS Nieuws, maakt zich zorgen over ontwikkelingen die de huidige journalistiek raken. Bij BNR Mediazaken sprak hij zich uit.

Laroes presenteerde onlangs zijn boek 'De littekens van de dag', waarin hij waarschuwt voor erosie van de journalistiek. Voor hem was het logisch zijn 'testament' op papier te zetten. "Het boek is gericht op mensen die geïnteresseerd zijn in nieuws. Als je hoofdredacteur bent van de NOS moet je verantwoordelijkheid afleggen, juist omdat er in tien jaar veel is veranderd. En ik maak me zorgen over zaken die de journalistiek raken. Er is momenteel sprake van langzame erosie. Regionale kranten zijn hun betekenis aan het verliezen. Het beeld is nu: snel brokjes nieuws rondpompen, media kopiëren elkaar. Dat is zorgelijk."

Dat hij als hoofdredacteur ook heeft meegewerkt aan dit hijgerige nieuwsklimaat, ontkent Laroes niet. "Als hoofdredacteur heb ik fouten gemaakt. Bijvoorbeeld in de Joran van der Sloot zaak, waar we drie dagen lang het 8 uur nieuws mee geopend hebben. Dat was overdreven, en daar had ik me minder moeten laten meeslepen. Maar ik heb ook geprobeerd om de hype te dempen, bijvoorbeeld bij het uitkomen van Fitna."

Luie reet
Zijn boek is echter vooral bedoeld om zorgelijke ontwikkelingen in de journalistiek te benoemen. Laroes gaat bijvoorbeeld in op het conservatisme in de journalistiek: "Uitgevers dachten rond de eeuwwisseling stinkend rijk te worden van internet. Toen dat niet zo bleek, zijn ze op hun luie reet gaan zitten. Ondertussen hebben hun bazen zich uitgeleverd aan grote bedrijven die niets in journalistiek zagen, en de journalistiek bijna hebben vernietigd. Apax heeft bijna PCM leeggezogen, en ook bij Wegener zijn door de jaren heen dramatische beslissingen genomen."

Laroes denkt dat dit 'kwartaalcijferklimaat' er voor heeft gezorgd dat er amper meer geëxperimenteerd werd in de journalistiek. "Journalisten zijn al vrij conservatief als het op hun eigen vak aankomt, dus door die voorzichtigheid heeft het lang geduurd voor men goed heeft nagedacht over digitalisatie. En dan zit je ondertussen met een lezersgroep die langzaam uitsterft."

Laroes denkt dan ook dat lang niet alle kranten meer te redden zijn. "Multimedialiteit is één van de oplossingen, maar het belangrijkste is dat er uitgevers zijn die niet alleen in termen van extreme rendementen denken. Nu we een digitale toekomst ingaan is het zaak dat we niet alle nieuwsvoorzieningen afbreken. Belastingvoordelen om een regionale krant overeind te houden hoeven daarbij niet te worden uitgesloten, vind ik."

Gerelateerde artikelen