Mediazaken12 dec '11 14:08Aangepast op 13 dec '11 10:57

Alles voor de smartlappen

Auteur: BNR Webredactie

Het bestaan van deze etherpiraten staat op het spel door de toenemende klopjacht van de overheid op de smartlappen draaiers.

Boetes lopen op tot 45.000 euro. Slecht nieuws voor Flamoes FM, Radioclub Nooit Nuchter en de Schuimhappers.

Betekent dit het einde voor de piraten die met name in deze feestmaanden non stop verzoekjes draaien voor hele dorpen?

Volgens Joyce Dekker van Radiowaakhond Agentschap Telecom is het probleem niet alleen het verstoren van de landelijke radiozenders, maar de hulplijnen ondervinden ook hinder.

"De boetes zijn verhoogd, omdat er een verschuiving is van zolderkamerpiraten naar feesttentpiraten waar hele groepen vrienden samenwerken en waarbij de boetes tot nu toe niet effectief blijken te zijn. Daarbij zijn er genoeg legale alternatieven waar de etherpiraten ook hun luisteraars kunnen bereiken", zegt ze.

Smartlappen en bouwvakkers
Etherpiraat 'President van Pekel' - bij zijn moeder bekend als Otto Kerbof - is niet van plan om ermee te stoppen, want hij is naar eigen zeggen altijd actief op een vrije frequentie zodat andere zenders hier geen hinder van ondervinden. "Al sinds 1978 heb ik mijn piratenzender en nog nooit heb ik een officiële boete gekregen."

Via internet radio maken vindt hij geen optie, omdat hij hierdoor een groot deel van zijn luisteraars, zoals bouwvakkers niet rechtstreeks kan bereiken. Uit liefde voor de Nederlandse smartlappen, die volgens hem op de legale radiozenders nauwelijks gedraaid worden, is hij actief met zijn geheime zender.

Herbert Visser van radio 100% NL is het niet met hem eens en ziet wel degelijk een gevaar in de etherboeren van de radio. Via een speciaal monitorstation proberen zij de etherpiraten op te sporen die hun luisteraars storen. Visser ziet voor de luisteraars van 100% NL geen brood in het smartlappengenre. "Als daar echt zo’n behoefte aan is, kunnen de lokale zenders dit ook op zich nemen, dan voorkom je deze illegale praktijken."

Gerelateerde artikelen