Mediazaken9 mei '11 18:28

Jongeren waarderen tv het meest

Auteur: Maurice Driessens

Programmagids Televizier heeft de kijktevredenheid onder Nederlandse tv-kijkers onderzocht en geconcludeerd dat de groep kijkers onder de 20 jaar per dag het minst televisie kijkt en tóch dat tv-aanbod het hoogst waardeert; met een 7,5 gemiddeld. Bijna de helft van Nederland vindt reclame op tv verder vreselijk en bijna tien procent van de kijkers zou er maar liefst 11 euro per maand voor willen betalen om van de reclameblokken verlost te zijn.

Hoe ouder de tv-kijker is, hoe lager het rapportcijfer voor het tv-aanbod, zo bleek uit het onderzoek van Televizier. Bejaarden van Nederland zijn amper nog te porren om de kijkbuis aan te zetten.
Oudere leeftijden

De gehele groep van 20 jaar en ouder kijkt ruim 3,5 uur tv per dag. De groep 20- tot 40-jarigen geeft het rapportcijfer 7,0 voor het aanbod op de Nederlandse televisie.
De 40- tot 65-jarigen kwamen al niet meer verder dan een 6,9 en de 65- tot 80-jarigen bleven steken op een 6,6.
De groep 80-jarigen en ouder is het minst positief en waardeert het aanbod met een zesje.
Emo-tv
Andere conclusies: tweederde van de kijkers huilt wel eens voor de tv. Vrouwen huilen met ruim tachtig procent beduidend meer dan mannen (amper de helft). Nog eens 43 procent schreeuwt ook wel eens tegen het toestel en twee op iedere tien Nederlanders controleren ramen en deuren als ze een spannende film kijken.
Beroemdheden

Qua personages is Nederland eensgezind: de drie meest ergerlijke tv-persoonlijkheden zijn Paul de Leeuw, Patty Brard en Gordon.
Mannen zouden hun partner willen inruilen voor Wendy van Dijk, Linda de Mol of Chantal Janzen, en vrouwen ruilen manlief maar wat graag in voor Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen van Koningsbrugge en Jan Kooijman. En eén respondent zei: “Doe mij Nick én Simon maar”.
Het onderzoek werd in opdracht van Televizier uitgevoerd door bureau TeraKnowledge onder 2.600 respondenten. De onderzoeksresultaten geven een representatief beeld van de gehele Nederlandse bevolking. Alle resultaten zijn te lezen in Televizier editie 20, die op dinsdag 10 mei verschijnt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen