Mediazaken2 jul '12 14:15Aangepast op 3 jul '12 14:58

Achterkamertjesjournalistiek openbaar?

Auteur: Elke van Boxmeer

Er komt geen nieuws meer uit Den Haag als de afspraken tussen journalisten en politici openbaar worden gemaakt. Dat zegt journalist Bas Paternotte tegen BNR.

Paternotte reageerde hiermee op de discussie die onlangs werd geopend op Villamedia.nl. Journalist Frénk van der Linden en Theo Dersjant van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, riepen journalisten om afspraken met politici in verkiezingstijd openbaar te maken.

Zo komt het regelmatig voor dat politici bepaalde onderwerpen niet willen bespreken, vooraf de vragen willen inzien of niet komen als een opponent ook aan de tafel zit. Dergelijke afspraken worden zelden openbaar gemaakt.

Paardenfluisteraar
Frénk van der Linden, journalist voor onder andere de Volkskrant zei in BNR Mediazaken: "Het wordt weer verkiezingstijd en dan gaan journalisten op pad met politici. Er wordt in toenemende mate gemanipuleerd door politici, dat is hun vak, maar we ontkomen niet meer aan de vele afspraken. In 1980 was er geen voorlichter te bekennen als je de premier interviewde en nu zitten er een voorlichter, een paardenfluisteraar, een mediagoeroe en nog een trainer bij."

Onze loyaliteit moet liggen bij de lezer, luisteraar en kijker. Als wij andere spelers in de samenleving oproepen tot openheid moeten wij dit zelf ook doen."

Zweterige toestand
Bas Paternotte, politiek journalist voor HP/De Tijd is het hier niet mee eens: "Ik ben geïrriteerd dat het beeld weer ontstaat dat het in Den Haag een enge, intieme en zweterige toestand is waar allemaal afspraken worden gemaakt. Ik heb dat nooit meegekregen. Het gaat om wederzijds vertrouwen."

Geen nieuws meer uit Den Haag
Volgens van der Linden gebeurt het steeds vaker dat journalisten een interview terugkrijgen wat voor de helft is overgeschreven met een potlood. "En dat wordt dan een heel lang traject."

Paternotte is bang dat als journalisten openheid van zaken geven het vak niet meer goed uitgeoefend kan worden. "Het riekt naar vingertjes en regulering. We kunnen er best naar streven, maar met een groot risico dat er geen nieuws meer uit Den Haag komt."

Luister naar de gehele discussie via de gele knop onder de afbeelding.

BNR Mediazaken: Iedere maandag live om half drie op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen