Mediazaken5 mei '11 10:22Aangepast op 5 mei '11 10:56

Prestigieuze prijs voor Al-Jazeera

Auteur: Edme Koorstra

De Arabische nieuwszender al-Jazeera krijgt de prijs voor 'uitzonderlijke journalistiek in het openbaar belang' van de New Yorkse Columbia-universiteit.

De engelstalige afdeling van de zender krijgt de onderscheiding voor de "algehele diepte en kwaliteit van zijn weergaloze berichtgeving van de voortdurende protesten in het Midden-Oosten''. Met die berichtgeving heeft al-Jazeera de Engelssprekende wereld een grote dienst bewezen, aldus decaan Nicholas Lemann van de School voor Journalistiek van de universiteit.
Eerdere winnaars
De universiteit stelde de onderscheiding in 1959 in. Eerdere winnaars waren onder anderen nieuwslezer Walter Cronkite en Katherine Graham, de in 2001 overleden uitgeefster van de krant The Washington Post.
Clinton noemt al-Jazeera 'voorbeeld'
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, prees al-Jazeera in maart tegenover leden van de Senaat. Ze noemde de manier waarop de zender over de protesten in het Midden-Oosten berichtte, een voorbeeld voor de Amerikaanse zenders. "Je kunt het ermee eens of niet, maar je hebt het gevoel dat je de hele dag door echt nieuws krijgt in plaats van een miljoen reclames, discussies tussen pratende hoofden en het soort onderwerpen dat wij in onze nieuwsprogramma's hebben. Die zijn niet bijzonder informatief voor ons en al helemaal niet voor buitenlanders'', zei Clinton.
'Politiek onafhankelijk'
Al-Jazeera werd in 1996 opgericht met behulp van een gift van de emir van Qatar. De zender is nog steeds in die Golfstaat gevestigd. De Engelstalige afdeling begon in november 2006 met haar uitzendingen. De zender ziet zichzelf als ,,de enige politiek-onafhankelijke televisiezender in het Midden-Oosten''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen