Nacht van de Ondernemer16 apr '15 03:21Aangepast op 16 apr '15 03:44

'Ondernemers geven veel te snel op'

Auteur: BNR Webredactie

Er wordt te makkelijk gedacht over ondernemen, constateren Pieter Schoen en Alexander Ribbink tijdens de Nacht van de Ondernemer.

Meindert Schut spreekt tijden de Nacht van de Ondernemer met vier topondernemers over innovatie, toekomstbeelden en drijfveren. Aan het woord: Thecla Bodewes directeur-eigenaar van Scheepswerven Bodewes, Alexander Ribbink partner bij Keen Venture Partners, Benno Leeser directeur van Gassan Diamonds en Pieter Schoen directeur en medeoprichter van de Nederlandse Energiemaatschappij.

Niet 'even snel'
Zowel Schoen als Ribbink denken dat ondernemen nog te veel onderschat wordt. "Een leuk ideetje is niet genoeg", zegt Ribbink. "Er wordt vaak gedacht: even snel, maar zo werkt het niet. Goed is vaak ook meteen complex. Het kost tijd en er zijn tegenslagen." Schoen sluit zich daarbij aan. "Je moet een stalen kin krijgen van het vallen, maar mensen zijn laks en geven tegenwoordig veel te snel op."

Rol van de overheid
Ook in Den Haag moet er nog heel wat veranderen voordat het ondernemingsklimaat verbetert. Het grootste probleem is volgens Schoen dat het te lang duurt voor beslissingen worden gemaakt. Bodewes sluit zich daarbij aan. "Dan worden er sterke nieuwe systemen ontwikkeld, maar duurt het jaren om die goed te keuren. Ja, dan is het al niet meer relevant."

Leeser vindt vooral dat er meer aandacht moet komen voor de mogelijkheden op de Aziatische markt. "De ongekende mogelijkheden daar worden niet benut, gewoon omdat men niet weet wat er speelt." Volgens Ribbink moet er vooral naar de onderwijsagenda gekeken worden. "De lat en het plafond moeten daar hoger."

Luister het volledige gesprek hierboven terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen