Nacht van de Ondernemer Financiering16 apr '15 02:12Aangepast op 19 apr '15 21:48

Beginnend ondernemer? Alles draait om het businessplan!

Auteur: BNR Webredactie

Het goed organiseren van de financiering is voor ondernemers vaak een vervelende noodzaak. Dat constateren investeerders Robert Verwaayen en Maasbert Schouten tijdens de Nacht van de Ondernemer. 

Tijdens de Nacht van de Ondernemer sprak Rene de Monchy met oprichter van techfonds Keen Venture Partners Robert Verwaayen en Maasbert Schouten van investeringsmaatschappij Maasinvest over de stappen die starters moeten zetten om met een goede financiering aan de slag te gaan.

Het businessplan
Volgens deze investeerders is één van de belangrijkste voorwaarden voor een financiële injectie een goed doortimmerd businessplan. Pas dan zal de eerste fase van bedrijfsfinanciering afgerond kunnen worden, al dan niet met hulp uit het eigen netwerk van de starter. In vaktermen wordt die investeringsfase '3-F' genoemd, wat staat voor 'Family, Friends en Fools'.

Daarna komen doorgaans de vroege institutionele investeerders kijken. Volgens Robert Verwaayen kunnen starters beter proberen hun jonge bedrijf te financieren door een goede klant binnen te halen en eventueel de klant vooruit te laten betalen.

Venture capitalists
Pas in de derde fase komen de beroemde venture capitalists. De ondernemer moet dan wel een track record kunnen laten zien. Vaak verdienen de uitgaven in deze fase extra aandacht, zegt Maasbert Schouten: "Het eerste waar je mee begint is kritisch door de kosten gaan. Je moet dan afwegen of bijvoorbeeld een lease auto in dit stadium echt nodig is"

Banken
Als het bedrijf na die fase nog steeds bestaat en groeit, wordt de financiering overgelaten aan de banken. Volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Universiteit zijn veel banken kritischer aan het kijken naar hun uitstaande financieringen. Schouten: "Banken zijn geen verschrikkelijke mensen die ondernemers links laten liggen. 95 procent van de ondernemingsplannen die ik zie, zijn door de bank terecht afgewezen".

Volgens Robert Verwaayen blijft één aspect het belangrijkst: "De coaching en bemoeienis van de investeerder als toegevoegde waarde voor de start up". 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen