De Nationale Autoshow24 jan '14 15:48Aangepast op 24 jan '14 16:47

Landelijk aangifteloket autodiefstal in de maak

Auteur: Noud Broekhof

Er komt een landelijk aangifteloket voor autodiefstal in ons land. Het loket moet voor het einde van dit jaar landelijk operationeel zijn, zegt Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, vanmiddag in de Nationale Autoshow.

Via het nieuwe loket kunnen slachtoffers van autodiefstal aangifte doen bij zowel de politie als bij de verzekeraar. Op dit moment moeten ze nog twee keer hun verhaal doen. Volgens Visser scheelt de nieuwe opzet veel tijd en komt het de aanpak van autodiefstal ten goede. "Zowel verzekeraars, als de RDW en de politie worden hiermee voorzien van de relevante gegevens.”

Internationaal
Met behulp van het nieuwe aangifteloket moet een auto vanaf eind dit jaar binnen twee uur internationaal als gestolen geregistreerd staan. Op die manier hoopt Visser dat gestolen auto's sneller teruggevonden worden. "Op het moment dat je snel weet dat die auto’s ook daadwerkelijk gestolen zijn, heb je in ieder geval nog de kans om die auto’s te pakken voor ze inmiddels de grens over zijn", zegt Visser.

Er gaan op dit moment nog wel een paar uur overheen voor een autodief daadwerkelijk de grens over is. Maar bij snellere diefstal signalering wordt het makkelijker om de auto te onderscheppen. “Nederland hangt vol met automatische nummerplaat herkenningssystemen. We kunnen op het terugpakken nog een hele slag slaan, als je de informatie op een intelligente manier gebruikt en private partijen en politie slim en slagvaardig opsporen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen