De Nationale Autoshow10 aug '12 16:18Aangepast op 10 aug '12 18:18

Optimistisch VDL ziet omzet en winst dalen

Auteur: Mijke Hurkx

De omzet en winst van VDL Groep zijn het eerste halfjaar gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch blijfven de vooruitzichten voor de rest van het jaar goed, liet het bedrijf vrijdag weten.

VDL Groep is producent van onder meer bussen en onderdelen voor de auto-industrie en sloot vorige maand een principeovereenkomst over de aankoop van Nedcar.

Het bedrijf boekte in de eerste helft van 2012 een omzet van 851 miljoen euro. Dat was 5 procent minder dan in de eerste helft van 2011. Het resultaat na belastingen daalde met bijna 9 miljoen euro tot 33,6 miljoen euro.

Groei verwacht
De orderportefeuille was met 619 miljoen euro eind juni 12 miljoen euro groter dan aan het eind van 2011. Daardoor verwacht het bedrijf in de tweede helft van het jaar weer groei. VDL denkt dat de omzet dit jaar licht hoger uitkomt dan in 2011 en dat de winst uiteindelijk vergelijkbaar zal zijn met die van vorig jaar.

De omzet daalde afgelopen halfjaar zowel bij de divisie Toeleveringen, die zich onder meer bezighoudt met metaalbewerking, als bij de productie van bussen. Die laatste tak was in het eerste halfjaar verliesgevend.

De omzet van de divisie Eindproducten, waar onder meer auto-onderdelen, warmte- en koelsystemen, installaties voor de olie-industrie en zonnebanken worden gemaakt, nam met bijna een kwart toe.

Steuntje in de rug NedCar
Mitsubishi en VDL sloten begin juli een akkoord over de verkoop van de fabriek van Nedcar in Born aan VDL voor het symbolische bedrag van 1 euro. Voor de definitieve redding van de NedCar-fabriek is een ruggensteuntje van de overheid nodig, zei de Limburgse gedeputeerde Mark Verheijen eerder deze week op BNR. De handtekeningen zijn nog niet gezet, maar hij ziet het zonnig in.

De handtekeningen van alle partijen staan binnenkort allemaal op papier, aldus een optimistische gedeputeerde Mark Verheijen (Economische Zaken). De definitieve krabbels onder de afspraak tussen het Eindhovense bedrijf VDL en Mitsubishi over de overname komen volgens hem "in de komende weken". Van de afspraak tussen VDL en BMW om in Born Mini's te gaan bouwen, moeten de "details nog worden uitgewerkt".

In de eerste helft van september zouden ook deze twee partijen er volgens hem helemaal uit moeten zijn. "Het ziet er allemaal enorm goed uit".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen