De handtekeningen van alle partijen staan binnenkort allemaal op papier, aldus een optimistische gedeputeerde Mark Verheijen (Economische Zaken) van de provincie Limburg. De definitieve krabbels onder de afspraak tussen het Eindhovense bedrijf VDL en Mitsubishi over de overname komen volgens hem "in de komende weken". Van de afspraak tussen VDL en BMW om in Born Mini's te gaan bouwen, moeten de "details nog worden uitgewerkt". In de eerste helft van september zouden ook deze twee partijen er volgens hem helemaal uit moeten zijn. "Het ziet er allemaal enorm goed uit".
Ook het ombouwen van de fabriek gaat voor werkgelegenheid zorgen. Hoeveel banen dat zal opleveren, kan Verheijen nog niet zeggen. Wel weet hij te melden dat met de verbouwing 200 miljoen euro gemoeid is. "Wij hopen dat daar minimaal 100 miljoen in de Nederlandse maakindustrie terecht zal komen. Dat is enorm belangrijk. En over twee jaar kunnen die 1500 mensen die daar nu werken, weer aan de slag met het maken van fantastische BMW's."
Lokkertje
Daarvoor moest de overheid wel flink over de brug komen. Tijdens het ombouwen van de fabriek komen de 1500 medewerkers tijdelijk in de WW. Daarnaast heeft de overheid beloofd allerlei procedures soepel te laten verlopen. Ook springt de overheid bij met garanties.
Verheijen: "Dat zijn bestaande regelingen die wij toepassen op deze casus. Dat pakket hebben wij uitonderhandeld met alle partijen. Dat ligt klaar en dat zullen we ook bekendmaken op het moment dat al die partijen eruit zijn. Dat is dus ook het lokkertje geweest voor partijen als BMW en Mitsubishi om mee te doen met deze deal. Uiteindelijk is dit een fantastische deal, die uiteindelijk voor de hele Nederlandse maakindustrie een fantastische klapper is."
Verheijen wil niet bekendmaken voor hoeveel geld de overheid garant staat zolang de zaak nog niet rond is. "Voor de honderden miljoenen die nodig zijn voor de deal, gaat VDL uiteindelijk de verantwoordelijkheid nemen. De overheid doet, binnen de regels van de staatssteun, wat van Brussel mag en wat wij in Nederland redelijk vinden, alles wat ze kan."
Logisch
De overheid moest zo'n gebaar volgens de gedeputeerde wel maken, omdat de betrokken bedrijven VDL en BMW "echt ver hun nek uitsteken".
"Dit is wel echt nodig om uiteindelijk die deal helemaal rond te krijgen. Als je het niet doet, heb je meteen 1500 mensen op straat staan." Hij vindt het terecht dat VDL om een ruggensteuntje vroeg voor de overgangsfase. "Wij hebben altijd gezegd: wij gaan geen bedrijven subsidiëren, wij gaan ook niet in de exploitatie zitten. Er moet een goede business case zijn. Alleen in de overgang van die anderhalf jaar dat de fabriek leegstaat, is het logisch dat je als overheid dat laatste zetje geeft."