De Nationale Autoshow13 mrt '15 19:19

Mogelijk meer autofabrieken dicht

Auteur: Noud Broekhof

Als gevolg van overcapaciteit moeten mogelijk meer autofabrieken dicht in Europa. Dat zei topman Erik Jonnaert van de ACEA, de Europese brancheorganisatie voor autofabrikanten, in de Nationale Autoshow op BNR.

Autofab
Autofab

Volgens Jonnaert kruipt de autosector in Europa langzamerhand uit een diep dal, maar de overcapaciteit bij fabrieken is daarmee nog niet opgelost. "Het blijft een probleem", zegt hij in het autoprogramma. "We hopen daarom dat het herstel van de Europese automarkt verder doorzet."

Groei

In januari werden in Europa 7 procent meer nieuwe auto's verkocht. Over het hele jaar gezien verwacht de ACEA een groei van ruim 3 procent. Ondanks dat sluit de topman van de Europese brancheorganisatie niet uit dat meer fabrieken dicht moeten. Jonnaert wil niet zeggen om welke fabrieken het precies gaat. "Elke fabrikant vult het op zijn eigen manier in. Ze moeten daarbij ook rekening houden met de berperkingen in de lidstaten, denk bijvoorbeeld aan de vakbonden."

Autofabrikanten Opel en Ford sloten vorig jaar fabrieken in respectievelijk Bochum en Genk. Duizenden banen gingen daarbij verloren. Het contrast is groot met VDL NedCar in het Limburgse Born. In die fabriek rollen sinds zomer vorig jaar honderden Mini's per dag van de band.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen