De Nationale Autoshow24 okt '14 18:11

Autoverkoop piekt volgend jaar

Auteur: Noud Broekhof

Er zullen volgend jaar meer nieuwe auto's dan eerder verwacht verkocht worden. Dat zei Olaf de Bruijn, directeur van de RAI Vereniging, in de Nationale Autoshow.

De RAI Vereniging denkt dat er volgend jaar zo'n 30- tot 40-duizend nieuwe auto's méér verkocht worden dan eerder werd aangenomen. Volgens De Bruijn komt dat door de nieuwe bijtelling-plannen van staatssecretaris Wiebes, die gisteren bekend werden gemaakt.

Vanaf 2016 worden de bijtellingsregels radicaal anders, dus veel mensen zullen in 2015 nog willen profiteren van de oude regels. "Het zijn auto's die eerder gekocht worden. De verkoop zal in de eerste maanden van 2016 volledig instorten", zegt De Bruijn.

De BOVAG en de RAI Vereniging voorspelden eerder deze maand dat in 2015 zo'n 400-duizend nieuwe auto's verkocht zullen worden. De Bruijn gaat er nu vanuit dat het er maximaal 440-duizend zijn.

Alternatief
De RAI Vereniging is het niet eens met de nieuwe regels en heeft daarom een alternatief plan gepresenteerd. Daarin verdwijnen er geen bijtellingscategoriën. "Wij willen er graag één categorie bij, die van 17 procent. Zie het als een tussenstap om een wat meer gelijkmatige overgang van de verschillende percentages te krijgen. Dan krijg je namelijk meer marktwerking", aldus De Bruijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen