De Nationale Autoshow13 nov '15 18:02

'Tesla te vroeg met autopilot'

Auteur: Noud Broekhof

Tesla heeft zijn zelfrijdende autopilot-functie te vroeg op de markt geïntroduceerd. Die kritiek uit Marjan Hagenzieker, hoogleraar verkeersveiligheid aan de TU Delft, op BNR.

Volgens Hagenzieker was er meer onderzoek nodig naar de risico's van de autopilot, voordat de zelfrijdende functie op grote schaal in Tesla's geïnstalleerd werd. "Ik denk dat het verstandig is om beter te weten wat mensen met de systemen doen, voordat je het grootschalig beschikbaar maakt", zegt Hagenzieker.

Niet slim
Ze reageert daarmee op verschillende Tesla-bezitters die misbruik hebben gemaakt van de autopilot. Online zijn meerdere filmpjes te zien waarbij automobilisten zonder handen aan het stuur in een Model S rijden, terwijl dat eigenlijk niet mag. Ook verscheen er een video op internet waarbij een Nederlander zijn Tesla autonoom laat rijden terwijl hij zelf op de achterbank van de auto zit. "Wat die bestuurder deed, was bepaald niet slim", aldus Hagenzieker.

De autopilot-functie van Tesla werd eind vorige maand goedgekeurd. Inmiddels heeft de autobouwer aangekondigd dat de software op verschillende punten aangepast zal worden, om verder misbruik van het systeem te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen