De Nationale Autoshow16 apr '12 10:20Aangepast op 16 apr '12 13:03

Muller: curator moet bloeden

Auteur: Thijs Baas

Curator Guy Lofalk moet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij Swedish Automobile heeft berokkend.

Dat bepleitte topman Victor Muller van Swedish Automobile, moederbedrijf van het failliete automerk Saab, maandag voor een Zweedse rechtbank.

Muller moest in de rechtszaal verschijnen om verantwoording af te leggen over de faillissementsboedel van het Zweedse automerk. Daar moet volgens Muller hoe dan ook een claim aan het adres van Lofalk als bezitting aan worden toegevoegd. Dat wordt nog eens benadrukt in een verklaring die Swedish Automobile maandag uitgaf.

Muller zelf zou wel degelijk op de hoogte zijn geweest van het feit dat General Motors als voormalig eigenaar niet kon leven met de gedachte dat Chinese bedrijven Youngman en Pang Da Saab zouden overnemen.

Dat meldde Saab-curator Guy Lofalk in de Zweedse zakenkrant Dagens Industri. Volgens Lofalk heeft Muller verkeerde informatie verstrekt en betaalde Youngman als overgebleven investeerder consequent te weinig en te laat.

Wet overtreden
Als de rechter Lofalks mening deelt dat Muller de wet heeft overtreden, hangt de Nederlandse ondernemer mogelijk een flinke straf boven het hoofd. Rond 10 uur moesten Muller en ex-medebestuurders van Saab zich voor de rechtbank in het Zweedse Vänersborg verantwoorden voor de faillissementsboedel van het Zweedse auomerk. Ook Lofalk was daarbij aanwezig.

Bedrijfsschuld
Hoofd techniek Mats Fägerhag en voormalig financieel directeur Rob Schuyt zijn twee van de andere ex-bestuurders die voor de rechtbank komen. Saab heeft een bedrijfsschuld van ongeveer 1,4 miljard euro, volgens experts de grootste in de geschiedenis van Zweden. Dat weerhoudt Youngman, het Indiase Mahindra en enkele andere partijen er niet van een doorstart te willen maken met Saab.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen