De Nationale Autoshow18 apr '14 13:46Aangepast op 19 apr '14 08:06

ANWB: 'Geef automobilist volgend jaar belastinggeld terug'

Auteur: Thijs Baas

Automobilisten moeten in 2015 belastinggeld terugkrijgen. Dat zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom. Hij was te gast in de Nationale Autoshow.

Van Woerkom wil dat de motorrijtuigenbelasting in de nieuwe begroting verlaagd wordt met 250 miljoen euro, wat neerkomt op 30 euro per automobilist. "Dat is een toezegging die al eerder is gedaan en die logisch is na alle elf verhogingen van de afgelopen vijf jaar. Dan zou nu wel eens een keer een verlaging op zijn plaats zijn. Helemaal afschaffen? Dat zou op zich een goede gedachte zijn, ware het niet dat we wel oog moeten houden voor het feit dat de schatkist gevuld moet worden. Laten we het stapje bij stapje doen en die trend van verhogen verbreken."

Geen velden of wegen
Wat Van Woerkom vooral steekt is dat het kabinet de automobilist alleen weet te vinden als ze geld nodig hebben. "Maar op het moment dat er een lastenverlichting gegeven kan worden is de automobilist in geen velden of wegen te vinden. Dingen als het Kwartje van Kok zijn van die dingen die ze blijvend inboeken. Meer recent is de 250 miljoen van de mrb die we al per 1 januari terug hadden moeten krijgen. Dat moest op het allerlaatste moment ingeslikt worden om de begroting rond te krijgen. Nu hebben ze weer wat geld over en wat is er dan logischer dan de mrb alsnog terug te geven."

Volgens Van Woerkom had de automobilist het geld dit jaar al terug moeten krijgen. Maar uiteindelijk schrapte het kabinet dat plan om de begroting sluitend te krijgen. Het kabinet onderhandelt nu met partijen over de begroting van 2015.

Gerelateerde artikelen